Festival s 60 koncerti v treh dneh

Pivo in cvetje Laško kot osrednji glasbeni dogodek sredi poletja ohranja tudi etnografsko noto.

Objavljeno
12. julij 2017 15.23
Brane Piano
Brane Piano
Laško − V četrtek se začenja Festival Pivo in cvetje, ki ga Pivovarna Laško Union skupaj z laškimi društvi in ustvarjalci vztrajno spreminja v največji glasbeni dogodek in praznik druženja brez nebrzdanega popivanja. Gre za izjemno zahteven logistični zalogaj s tisoč dogodki, letos pa bo še dodatno poskrbljeno za varnost obiskovalcev in za prepoved točenja alkoholnih pijač mladini.

Simona Oset, vodja festivalske organizacije, poudarja, da tudi zaračunavanje vstopnine ne bi smelo biti moteče, saj bodo obiskovalci za 15 evrov na dan ali 30 evrov za vse dni imeli kaj videti in slišati. Vsak dan bodo lahko prisluhnili 15 koncertom v ločenih terminih in na različnih odrih. Laško je pripravljeno in od četrtka bodo že na ogled razstave o mestu, embalaži piva skozi čas, mesto in reka Savinja sta okrašena s cvetjem, poskrbljeno bo tudi za kratkočasje otrok in mladine, skozi Laško pa bo krenila Laška pihalna godba.

Ob številnih drugih razstavah v duhu tradicije Piva in cvetja bo še najbolj etnografsko obarvan večer s tradicionalnim odprtjem prireditve po starih šegah na občinskem dvorišču, ki se bo nadaljevala z revijo Big Bandov. Etnografski bo še zadnji dan, nedelja, ko bo skozi Laško krenila tradicionalna parada. Sobotno in petkovo noč bo pred tem razsvetlila vodno-ognjena multimedijska predstava z glasbo in ognjemeti.

A tisto, v kar se Festival Pivo in cvetje spreminja, se bo dogajalo na festivalskih odrih. V 53 letih je festival gostil več kot milijon obiskovalcev, tisoč glasbenih skupin in posameznih glasbenikov, obiskovalci pa so spili deset milijonov litrov piva. Največji glasbeni in turistični dogodek v Sloveniji bo od četrtka do nedelje gostil glasbene zasedbe in posameznike za vse okuse. Poleg domačih nanj vsako leto zato prihaja več obiskovalcev iz sosednjih držav ne samo zaradi kulinarične ponudbe in pokušine hmeljne pijače, temveč predvsem zaradi glasbe.

Tudi letos festival ponuja pester glasbeni program − od popa do rocka, latino ritmov, muzikala in elektronske plesne glasbe do narodnozabavne ter letos prvič tudi klezmerja. Na letošnjem festivalu Pivo in cvetje se tako ponovno obeta več kot 60 vrhunskih glasbenih dogodkov.

»Posebna pozornost je letos posvečena mladostnikom,« pravi Osetova, »saj jim v spremstvu staršev ni treba plačati vstopnice, če bodo prišli sami, pa jim gostinci dosledno ne bodo smeli točiti alkoholnih pijač.«