Finančni načrt zdravstva pod streho, Fakin ne pričakuje težav

Zdravstvena blagajna bo imela letos 2,333 milijarde prihodkov, kar je 7,5 milijona evrov manj kot lani.

Objavljeno
07. junij 2012 15.29
Posodobljeno
07. junij 2012 15.29
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana - ZZZS leto namerava končati na ničli, težav ne načrtuje, zavarovancem pa zagotavlja enak dostop do zdravstvenih storitev in vse pravice, kaže finančni načrt, ki ga je skupščina sprejela danes.

ZZZS bo letos porabil zadnjih 20 milijonov evrov prihrankov, ki jih ima še iz časa konjunkture, 29 milijonov evrov stroškov pa bo prenesel v leto 2013, predvideva finančni načrt. Samo Fakin, generalni direktor ZZZS, je napovedal, da leta 2013 ne bo sploh nobenih finančnih težav več, nasprotno, leta 2013 bo v zdravstvu presežek, je dejal, razen če bi se bistveno spremenil gospodarski položaj. Pojasnil je, da bodo prihodnje leto začeli v celoti veljati letos sprejeti varčevalni ukrepi. Med njimi sta bistvena prenos 66 milijonov evrov stroškov (pravic) iz obveznega v dopolnilno zavarovanje in znižanje cen plačil izvajalcem za dodatnih pet odstotkov (dva odstotka prinese znižanje plač, tri odstotke pa aneks ena). Posamezni razpravljavci so spet opozorili, da je v zdravstvu potrebno varčevanje. »Cene bodo silile izvajalce k varčevanju,« je dejala Elda Gregorič Rogelj v imenu vlade.

Toda varčevanje v Sloveniji je preseglo že vse meje, kaže najnovejša evropska raziskava, ki jo je predstavila Eva Helena Zver iz Umarja: »Zadnjih 15 let je bila rast sredstev za zdravstvo v Sloveniji neprimerno nižja kot v drugih državah EU. Bila je tako nizka, da je prispevala k negativni rasti javnih izdatkov za zdravstvo. Druge države so bolj razvijale zdravstvo in manj varčevale, mi pa ves ta čas zdravstveni sektor siromašimo,« je opozorila. Zlato pravilo velja v zdravstvu že nekaj let.

»Primerjalno z drugimi zahodnimi državami naša smer ni prava. Pot nenehnega zniževanja stroškov ni prava,« je na to dejal Samo Fakin. ZZZS je že večkrat predlagal enotno prispevno stopnjo za vse skupine prebivalcev, določitev najnižjih osnov, širitev osnov prispevne stopnje iz plač na druge prejemke, predlagal je uvedbo zdravstvenega evra (trošarin) na sladke pijače, alkohol in tobak, je spomnil. Trošarine na alkohol in tobak (zadnjo je vlada ravno danes povišala) že imamo, a se denar steka v državni, ne v zdravstveni proračun.

Sprejetje finančnega načrta ZZZS je danes za hip sicer viselo na nitki. Delodajalci so namreč dvig rok pogojevali s tem, da se sredstva, ki jih namensko vplačujejo za preventivo (0,53 odstotka), zanjo tudi dejansko porabijo. Na koncu je bil ob finančnem načrtu sprejet še sklep o notranji prerazporeditvi dveh milijonov evrov za preventivo.