Fištravčev plavajoči oder bo pristal v skladišču

Na občini so si premislili: prizorišče, za katero so trdili, da bo stalno, bodo spomladi postavljali in jeseni podirali. Letos so ga sestavili samo za Festival Lent, saj na odru ne bo več prireditev.
Fotografija: Plavajoči oder se je po večletnem premoru letos vrnil na Dravo, vendar že vse od konca Festivala Lent sameva in letos ne bo gostil drugih kulturnih prireditev. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Plavajoči oder se je po večletnem premoru letos vrnil na Dravo, vendar že vse od konca Festivala Lent sameva in letos ne bo gostil drugih kulturnih prireditev. FOTO: Tadej Regent

Maribor – V občinski upravi župana Andreja Fištravca niso upoštevali odločbe inšpektorata za okolje in prostor, po kateri bi do nedelje morali odstraniti prireditveni oder na Dravi, ker zanj niso pridobili gradbenega dovoljenja in drugih soglasij. Čeprav na občini napovedujejo pritožbo na ministrstvo za okolje in prostor in ves čas trdijo, da za oder ne potrebujejo gradbenega dovoljenja in ga zato ne nameravajo odstraniti, ga bodo septembra ali oktobra kljub temu razstavili. Po novem oder ne bo stalen, temveč bo namenjen le poletnim prireditvam.

Na mariborski občini trdijo, da plavajoči oder ni črna gradnja in da ga kljub odločbi inšpektorata ne nameravajo odstraniti, hkrati pa napovedujejo, da ga bodo jeseni razstavili in znova postavili prihodnjo pomlad. Doslej so na občini kot prednost odra po
Na mariborski občini trdijo, da plavajoči oder ni črna gradnja in da ga kljub odločbi inšpektorata ne nameravajo odstraniti, hkrati pa napovedujejo, da ga bodo jeseni razstavili in znova postavili prihodnjo pomlad. Doslej so na občini kot prednost odra po


Odločitev občine je precej nenavadna, saj naj bi bila glavna prednost več kot tristo tisočakov vredne naložbe v stalni oder prav to, da bi se izognili vsakoletnim stroškom postavljanja in podiranja. Na občini zdaj pravijo, da bi lahko prireditve tako in tako potekale le od maja do oktobra, za oder pa da ni smiselno, da je vse leto izpostavljen vremenskim vplivom, zato ga bodo razstavili in prepeljali v skladišče. Letos na njem ne bo več prireditev. Nekateri organizatorji kulturnih prireditev iz javnega in zasebnega sektorja so menda izrazili interes, vendar so se zaradi zapletov z inšpekcijo na občini odločili, da oder letos ne bo več v uporabi.
 

Občina o skladiščenju naročila študijo


Oder je bil tako postavljen samo za potrebe desetdnevnega Festivala Lent. Kdaj ga bodo razstavili in kje bodo kar devetsto kvadratnih metrov velik oder skladiščili, na občini še ne znajo pojasniti. Naročili so študijo, ki naj bi ponudila odgovore na nerešena vprašanja in strategijo upravljanja odra. Pripravilo jo bo ptujsko podjetje E-zavod, zavod za celovite razvojne rešitve, ki je z mariborsko občino sodelovalo tudi v projektu tako imenovanih pametnih mest, občina pa bo zanjo plačala 2400 evrov.



Na vprašanje, ali ni bil čas za naročanje študij, ko so se odločali za projekt, na občini odgovarjajo, da je to »stvar percepcije« in da se bo »prihodnost odra razvijala skupaj z idejami in zamislimi, ki bodo prihajale«. Koliko jih bosta stali vsakoletno postavljanje in odstranjevanje odra, na občini ne vedo. V Narodnem domu so v zadnjih letih za to plačevali 7000 evrov, zdaj pa veljajo za najresnejšega kandidata za upravljavca odra, vendar so, kot pravijo, do te možnosti zadržani oziroma bi v tem primeru pričakovali dodatno financiranje. Jasna ni niti usoda tribun za gledalce; v Narodnem domu jih po Festivalu Lent razstavijo, na občini pa menijo, da bi lahko zadoščali že postavitev stolov v parterju ter naravna brežina zaliva, ki se stopničasto vzpenja.
 

Dva meseca za odločitev na pritožbo


Na mariborski občini vztrajajo, da je odločba inšpektorata za okolje in prostor, da morajo odstraniti plavajoči oder, brez podlage, in se bodo nanjo pritožili. Po njihovem gradbeno dovoljenje za oder ni potrebno, kar da dokazuje sklep mariborske upravne enote. Pa tudi sicer se po navedbah s Fištravčeve občinske uprave odločba ne nanaša na oder, temveč na parter, ki »ni fiksno vezan na dno Drave, temveč sloni na nosilnih blokih, ki niso trajno vezani na dno ali obzidje zaliva«. O pritožbi bo odločalo ministrstvo za okolje in prostor, za odločitev pa imajo na voljo dva meseca.

Komentarji: