Fištravec o očitani korupciji: »Vsak komentar je odveč«

Iz javnih podatkov na Supervizorju je razvidno, da je podjetje Pixie, ki je v lasti Fištravčeve žene, prejelo 2200 evrov.

Objavljeno
16. september 2013 12.08
Andrej Fištravec, župan MOM, prihaja na srečanje s vstajniki, Maribor, 11.6.2013
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejšnji teden prejela prijavo v zvezi z domnevnim navzkrižjem interesov, potem ko je soproga župana Andreja Fištravca Irena Polak Fištravec prejela plačilo za moderiranje na letošnjem Festivalu Lent, ki ga je opravila brez razpisa Narodnega doma Maribor. Župan meni, da je vsak komentar odveč.

Spletni Žurnal je o domnevno spornem poslovnem sodelovanju z mariborsko občino poročal v nedeljo, vendar pa na Mestni občini Maribor (MOM) podatka o tem, za kolikšno plačilo je šlo, niso izdali. Iz javnih podatkov na Supervizorju pa je razvidno, da je podjetje Pixie, ki je v lasti Fištravčeve žene, julija od Narodnega doma Maribor prejelo 2200 evrov, še piše omenjeni spletni medij.

Na KPK so tudi za STA potrdili, da so pretekli teden dobili prijavo v zvezi s tem in da zadevo preverjajo. Prijava je za zdaj še v fazi predhodnega preizkusa, v katerem komisija oceni verodostojnost oziroma zadostnost razlogov za uvedbo preiskave. Šele po tem postopku bo jasno, ali bodo zadevo sprejeli v obravnavo oziroma uvedli postopke v skladu s pristojnostmi.

»Irena je ena od pionirk tega festivala«

Sicer pa je protikorupcijska komisija v zvezi z županom Fištravcem pred časom prejela že pet prijav, vendar so pri dveh že zaključili, da ju v obravnavo ne bodo sprejeli, ker ni bilo zadostne podlage za sum kršitve iz pristojnosti komisije, so še pojasnili na KPK.

Mariborski župan se je na očitke že odzval na svojem Facebook profilu, kjer je objavil fotografije svoje soproge med povezovanjem Festivala Lent skozi mnoga leta. Kot je ob tem zapisal, je ena od pionirk tega festivala, katerega začetki segajo v festival Folkart, ki ga prav tako vodi že od prvega dne, torej od leta 1989, ko je bila še napovedovalka na Radiu Maribor.

Festival Lent je, kot je zapisal, povezovala že takrat, ko je bila županja Magda Tovornik, pa Alojz Križman, Boris Sovič in celo Franc Kangler, in tako je festival povezovala tudi letos.

»Tokrat je bila v prav posebni vlogi, saj se je prvič zgodilo, da je na otvoritvi Festivala Lent na oder povabila svojega moža, torej mene, ki sem bil tokrat prvič v vlogi župana. Je pa očitno njeno delo zmotilo nekoga, ki jo je prijavil na Komisijo za preprečevanje korupcije. In česa bi naj bila kriva? Da je bila letos izbrana za napovedovalko na Festivalu Lent brez razpisa. Mislim, da je pri tem vsak komentar odveč,« je še zapisal Fištravec.