Fištravec prepričan v sprejetje proračuna

Župan se je pogajal s svetniškimi skupinami, a z vsemi ni dosegel dogovora.

Objavljeno
21. marec 2014 21.04
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Mestna uprava bo v ponedeljek znova poskušala spraviti skozi svetniško sito drugo obravnavo proračuna, potem ko županu februarja svetnikov ni uspelo prepričati. Nekoliko popravljen predlog proračuna je vreden 118,5 milijona in je za 700 tisočakov nižji od prvotno predvidenega za drugo branje.

Župan Andrej Fištravec je predlog proračuna usklajeval s svetniškimi skupinami. »Upoštevali bomo vse predloge, ki jih je bilo glede na finančne okoliščine mogoče upoštevati,« pravijo na mestni občini. Služba za razvojne projekte in investicije je, denimo, ostala brez milijona evrov, urad župana brez petih tisočakov, iz predloga proračuna pa je povsem izpadel projekt Simom, vreden dobrih 800.000 evrov. Gre za platformo za ustvarjanje delovnih mest, zlasti med mladimi.

Pomisleki svetnikov

»Prepričan sem, da bo v ponedeljek proračun sprejet,« je optimističen Andrej Fištravec. Kot je povedal, so namreč upoštevali vse pripombe, ki jih je podala Županova (Kanglerjeva) lista, pa tudi edino pripombo SD ter eno Liste za pravičnost in razvoj, medtem ko s svetniki SDS niso našli skupnega jezika.

»Pripravili smo za 16 milijonov evrov sprememb, v celem proračunu pa popravili 300 postavk. Na sestanek je iz vodstva mesta prišel le župan, njegov komentar pa je bil, da smo predlagali preveč korenite spremembe, ki bi zahtevale nov pristop pri pripravi proračuna«, je dejal Daniel Blejc iz SDS: »Zato tega, kar smo predlagali, niso upoštevali.« Kritični ostajajo tudi v SD. »V strukturi se proračun ni spremenil, tako da ga ne nameravamo podpreti,« je najavil Metod Dolinšek iz SD, kjer menijo, da proračun ni realen, mestni upravi pa očitajo, da »ne posega, tako kot bi morala, v materialne stroške in plače.«

Spet o kadrovanju

S predlogom proračuna se je mestna uprava lotila tudi kadrovanja; ker Fištravcu ne uspe odpustiti svetovalcev Gregorja Kosija in Bartola Lampreta, želi omenjeni delovni mesti ukiniti preko kadrovskega načrta, ki je sestavni del proračuna. Vodja sindikata delavcev mestne uprave Goran Rajić je na to opozoril svetnike. Na očitke sindikata se je včeraj odzval Fištravec in predstavil vmesne rezultate anonimne anketo med zaposlenimi, ki jo je naročil pri zunanjem izvajalcu. Potem ko je to rešila polovica zaposlenih, je župan povedal, da se 84 odstotkov zaposlenih med sodelavci počuti dobro, več kot 70 odstotkov pa trdi, da je odnos nadrejenih do njih primeren, in da delodajalec dobro skrbi za počutje zaposlenih.

Tudi o 8-milijonskem kreditu

Mariborska občina naj bi se v drugi polovici leta znova zadolžila, in sicer za 8 milijonov evrov. Denar naj bi namenili za naložbe v fiziatrijo, vrtce in šole, minoritsko cerkev, kanalizacijske objekte in ceste. »Če vseh projektov ne bomo izvedli, bo zadolževanje nižje,« je dejal direktor mestne uprave Marko Žula.