Fištravec vlado zaradi mariborske livarne poziva k ukrepanju

Na Bratuškovo in njene sodelavce je Fištravec apeliral, da naj na trenutne težave MLM gledajo tudi širše.

Objavljeno
05. junij 2013 15.23
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor - Župan Maribora Andrej Fištravec je predsednico vlade Alenko Bratušek v pismu pozval, naj stori vse, da bo vlada na četrtkovi seji razpravljala o državnem poroštvu Mariborski livarni Maribor (MLM) v višini 5,1 milijona evrov.

»MLM je podjetje, ki ima zagotovljena naročila, ki so osnova njenega reševanja iz trenutnega težkega položaja. Vendar vsak dan odlaganja rešitve povečuje negotovost med naročniki in zmanjšuje njihovo pripravljenost poslovanja s podjetjem,« je zapisal Fištravec.

Na Bratuškovo in njene sodelavce je Fištravec apeliral, da naj na trenutne težave MLM gledajo tudi širše ter se zavedajo, da bi propad tovarne za seboj potegnil od 10- do 20-krat višje stroške, ki jih bodo morali plačati državljani.

Fištravec poudarja, da je sedaj treba pokazati odločnost, »ki je v času obiska vlade v Mariboru še kako potrebna«. Vlada bo Maribor predvidoma obiskal 21. junija.

Znano je, da so največje lastnice mariborske livarne NKBM, Probanka in A banka Vipa pripravljen odobriti posojilo, a le pod pogojem, da vlada odobri poroštvo.

Brez tega se MLM ne piše dobro, na kocki je več kot 500 delovnih mest in morebitni stečaj družbe, ta je od konca aprila v prisilni poravnavi, bi socialno sliko v Mariboru in okolici še dodatno poslabšal.