Fištravec zaposlil svetovalca, zdaj se ju skuša znebiti

Zaposlil ju je namreč na zaupanje, ki pa sta ga izgubila. Sindikat zdaj dvomi, da bodo novi sodelavci zaposleni le za tri mesece.

Objavljeno
14. marec 2014 20.54
Andrej Fištravec, župan MOM, Maribor, 17.5.2013
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – »Naše stališče do pogodbenega zaposlovanja je izrazito odklonilno,« je vodja sindikata delavcev mestne uprave Goran Rajić komentiral sklenitev podjemnih pogodb na mariborski občini z novimi zunanjimi sodelavci. Znova je opozoril na diskvalifikacije nekaterih zaposlenih.

Izvršni odbor tega sindikata je obravnaval tudi podjemne pogodbe, ki jih je vodstvo Mestne občine Maribor (MOM) pred kratkim podpisalo s štirimi zunanjimi sodelavci županove ekipe. Ti se bodo posvetili sodelovanju s tujimi investitorji, z vsemi pa so sklenili trimesečne pogodbe. Vendar v občinskem sindikatu dvomijo, da bo sodelovanje samo trimesečno, po mnenju Rajića je takšen način zaposlovanja nesprejemljiv in morda celo v nasprotju z zakonom o uravnoteženju javnih financ.

Na omenjenem sestanku izvršnega odbora sindikata so razpravljali tudi o vnovičnem poskusu ukinitve delovnih mest svetovalcev Gregorja Kosija in Bartola Lampreta; oba je župan Andrej Fištravec zaposlil na zaupanje, ki sta ga nato izgubila in se ju skuša znebiti.

Goran Rajić pravi, da je ukinitev delovnih mest zdaj »podtaknjena v kadrovski načrt«, ki ga bo mestni svet obravnaval na prihodnji seji v sklopu sprejemanja proračuna. Predlog kadrovskega načrta, ta je sestavni del proračuna, predvideva samo zmanjšanje števila zaposlenih v kabinetu župana za dve delovni mesti, je dejal Rajić.

Napovedal je, da bodo še pred sejo mestnega sveta, ki bo 24. marca, s to problematiko (in tudi z novimi podjemnimi pogodbami) seznanili vodje svetniških klubov. Predsednik sindikata je še omenil, da preverjajo, ali zaradi obračunavanja vodstva MOM z nekaterimi zaposlenimi obstajajo razlogi za vložitev kazenske prijave.