Florijančič dobil prednost pred Štravsom

Vrhovni sodniki so Damijana Florijančiča podprli kot kandidata za predsednika vrhovnega sodišča.

Objavljeno
05. december 2016 16.42
sipic/vrhovno sodisce
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Vrhovnemu sodniku kazenskega oddelka Damijanu Florijančiču so kolegi dali prednost pred vrhovnim sodnikom civilnega oddelka Rudijem Štravsom. Oba se potegujeta za mesto predsednika vrhovnega sodišča, ki je nezasedeno od konca novembra.


Občne seje vrhovnega sodišča se je od 31 vrhovnih sodnikov udeležilo 29. V prvem krogu glasovanja sta oba kandidata dobila podporo svojih kolegov, zato je stekel še drugi krog, v katerem je večina sodnikov pri kandidaturi dala prednost Florijančiču, o čemer je začasna predsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto že obvestila pravosodnega ministra, ki mora pridobiti še mnenje sodnega sveta preden se odloči, ime katerega kandidata bo posredoval v izvolitev v državni zbor.

To da je večina vrhovnih sodnikov dala prednost Florijančiču pred Štravsom, nekateri v sodstvu pripisujejo dejstvu, da ima kandidat za najvišji sodniški položaj v državi izkušnje na različnih pravnih področjih dela. Med drugim je bil nekaj časa tožilec, predsednik koprskega (takrat še) temeljnega sodišča, bil je tudi direktor centra za izobraževanje v pravosodju. Kot dodeljeni višji sodnik je služboval tudi na pravosodnem ministrstvu, kjer je deloval v skupinah Sveta EU za materialno in procesno kazensko pravo.

Zdaj je torej na potezi sodni svet, ki bo predvidoma že v četrtek na sejo povabil oba kandidata, da predstavita šestletni program vodenja vrhovnega sodišča in da odgovorita na morebitna dodatna vprašanja članov sodnega sveta.

Tokrat gre za tretji poskus iskanja predsednika najvišjega rednega sodišča v državi, na prvega se ni prijavil nihče, na drugega se je poleg Štravsa, ki se tako že drugič poteguje za ta položaj, prijavil še vodja evidenčnega oddelka vrhovni sodnik Vladimir Horvat. Občna seja je dala prednost Štravsu, vendar je sodni svet oba kandidata ocenil za neustrezna, zato je pravosodni minister Goran Klemenčič postopek ustavil.