Fontana piv spet teče

Lani v dveh mesecih prodali 36 tisoč vrčkov, letos jih do konca oktobra želijo vsaj 100 tisoč.

Objavljeno
01. april 2017 10.21
Fontana piv
Brane Piano
Brane Piano
Žalec - Čeprav Žalec in Savinjska dolina svojo turistično ponudbo snujeta na hmeljarstvu in pivovarski dediščini, so znaten turistični razcvet začeli zaznavati po lanskem 6. septembru, ko so odprli prvo fontano piv v svetu. Še večji zagon in več obiskovalcev si s fontano in drugo turistično ponudbo obetajo od letošnje sezone.

Številke so res impresivne in žalski župan Janko Kos pravi, da se bodo naenkrat zavihteli med pet najbolj obiskanih destinacij v Sloveniji. Že zdaj sodelujejo s Podčetrtkom, Velenjem, Postojno, Bledom, Ljubljano, Ptujem in drugimi.

»Goste moramo v Sloveniji zadržati dlje časa in si jih tudi deliti,« pravi Kos ob ponovni otvoritvi fontane piv, ki je bila svečano sinoči, od danes pa do konca oktobra pa tudi za obiskovalce. Sabina Palir z žalskega zavoda, ki skrbi tudi za turizem, pa: »Kar 30 turističnih agencij je napovedalo, da bodo svoje goste pripeljali k nam.« Žalska podžupanja Hana Šušter Erjavec dodaja, da so od lani fontano tehnično še bolj posodobili in dodali šesto točilno napravo.

Ceno za pet pokušin med šestimi pivi in spominski vrček Oskarja Kogoja so letos povišali na 8 evrov, poleg že prej delujočega Eko muzeja Hmeljarstva in trgovine Zeleno zlato pa so se v Žalcu in okolici posebne ponudbe navdušeno lotili tudi gostinci, saj se jim je po besedah Palirjeve promet povečal za 20 odstotkov. Ob fontani in drugod bodo letos ponujali značilne domače jedi.

Kos si želi, da bi bilo te ponudbe še več. »Presežke nad stroški fontane bomo vlagali v turistično infrastrukturo, konkretni načrti so izdelani, naš javni zavod ima do konca oktobra načrtovane številne tematske prireditve. Naj lokalni pridelovalci, gostinci in drugi še bolj zagrabijo priložnost, zaslužijo in tako prispevajo tudi v proračun.«