ZD Ljutomer: Ford galaxy letnik 2011 za 700 evrov

Netransparentna prodaja avtomobila in neupravičeno pisanje nadur direktorice Suzane Makoter.
Objavljeno
27. januar 2016 17.01
Ford Galaxy
Dejan Karba
Dejan Karba

Ljutomer − Vodstvo Zdravstvenega doma Ljutomer precej netransparentno prodaja štiri leta in devet mesecev starega forda galaxy − za pičlih 700 evrov naj bi ga kupil eden od zaposlenih. V zdravstvenem domu so problematične tudi nadure, ki si jih v. d. direktorice Suzana Makoter piše celo za sprejem pri županji.

Da se bo ZD Ljutomer za zgolj 700 evrov odkrižal forda, smo izvedeli prejšnji petek. Na naše vprašanje, zakaj tako poceni, nam je Suzana Makoter še isti dan odgovorila, da bi »z veseljem za naš avto iztržili več, vendar je star pet let in ima prevoženih 450.000 kilometrov. Trenutno je nevozen (okvara) in je v lasti ZD Ljutomer.«

Tak avto je po cenitvi Eurotax vreden približno 3700 evrov, izpod prstov spretnega meganika pa bi bil na portalu avto.net lahko naprodaj za več kot 10.000 evrov. Makoterjeva trdi, da je avto na popravilu pri pooblaščenem serviserju v avtohiši in se ne prodaja, toda mi smo ga odkrili pri nepooblaščenem serviserju, ki je z njega že odstranil svetlobne napise in registrske tablice.

Po naših podatkih tudi ne drži, da se vozilo ne prodaja, saj smo pridobili kupoprodajno pogodbo med pooblaščeno fordovo avtohišo in ZD Ljutomer, ki določa, da bo avtohiša občini dobavila osebni avtomobil Ford Grand Turneo Connect Trend 1,5 TDCI, ter od nje za 701,00 evro odkupila rabljeno vozilo Ford Galaxy Diesel 2.0 TDCi Trend, letnik 4. 2011.

Delo prekrižalo račune ZD

Nepooblaščenega serviserja, ki popravlja avtomobil, je le nekaj minut po tem, ko smo na ZD poslali vprašanja, poklical zaposleni v ZD Ljutomer, ki je forda po popravilu nameraval prepisati nase. Serviserju je naročil, naj avto nemudoma sestavi nazaj in ga odpelje pred avtohišo pooblaščenega prodajalca ali pred zdravstveni dom. Serviser tega ni storil, saj je že naročil nove dele in tako je avtomobil še vedno pri njem. Pooblaščeni serviser nam je potrdil, da je 11. januarja pri njih vozilo prevzel »B. B. in ga nepopravljenega odpeljal iz našega dvorišča.« In ravno B. B. (podatki so znani uredništvu) je tisti zaposleni v ZD, ki je avtomobil nato odpeljal k nepooblaščenemu serviserju, kjer je v svojem imenu naročil popravilo avtomobila.

Katja Mihelj Nagode iz kabineta ministra za javno upravo pojasnjuje, da zakon o zavodih ne ureja postopkov v zvezi z (od)prodajo (ne)premičnin zavodov. »Tovrstni postopki so natančneje urejeni v področni zakonodaji ali v aktih o ustanovitvi, statutih ali pravilih javnih zavodov«. Kakšna pravila imajo v ZD Ljutomer, nam Makoterjeva ni zaupala, smo pa preverili, kako odslužene avtomobile prodajajo v murskosoboški splošni bolnišnici. Pomočnik direktorja Marjan Maček nam je povedal, da si za nakup novih avtomobilov priskrbijo najmanj tri ponudbe oz. imajo tudi za nakup avtomobila pod 20.000 evri enak postopek, kot za vozila nad to vsoto: »Razlika je le v tem, da naročila pod 20.000 evri ne objavimo na portalu javnih naročil«. Kot je še povedal Maček, v primeru poslovanja »staro za novo« šteje razlika med novim in rabljenim avtomobilom, ki jo spet mora ponuditi več prodajalcev, ne zgolj eden.

Nezakonite nadure

Suzana Makoter pa bi lahko imela težave tudi z izplačevanjem nadur. Za lanski december si jih je denimo napisala 34: po naših podatkih je od teh najmanj šest neupravičenih. Podpisuje jih nekdanji podžupan Olge Karbe Janez Vencelj, ki zdaj predseduje svetu zavoda.

Iz ministrstva za javno upravo pojasnjujejo, da »direktor zdravstvenega zavoda, ki hkrati opravlja tudi delo v svojem osnovnem poklicu, lahko le na podlagi pridobljenega soglasja ministra opravlja delo preko polnega delovnega časa, vendar ne za naloge, vezane na opravljanje nalog direktorja«. Po naših podatkih Makotrova soglasja ministrstva za nadure nima, poleg tega pa si je decembra vsaj trikrat nadure pisala kot direktorica in ne kot zdravnica splošne medicine: 10. decembra, denimo, zaradi sprejema pri županji.