Kanglerju po odstopu še tri plače

Bruto plača župana Franca Kanglerja je znašala 4.325,93 EUR, nadomestilo bo mesečno izplačano v enakih zneskih.

Objavljeno
07. januar 2013 11.45
Posodobljeno
07. januar 2013 11.45
Franc Kangler
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor - Opoldne se je začela seja mestnega sveta, prva po odstopu Franca Kanglerja za županske funkcije. Prisotni svetniki so se takoj na začetku seje uradno seznanili s Kanglerjevim odstopom in hkrati izglasovali, da mu v prihodnjih treh mesecih pripada nadomestilo plače v višini, kot če bi še naprej opravljal župansko funkcijo.

O tej točki dnevnega reda ni razpravljal niti en svetnik, ne iz koalicije ne iz opozicije, 24 svetnikov je predlog potrdilo, 3 so bili proti. Kangler bo tako do konca marca prejemal plačo. Njegova bruto plača je »znašala 4.325,93 EUR, nadomestilo pa bo mesečno izplačano v enakih zneskih,« so sporočili iz občinske službe za odnose z javnostjo.

Svetniki odstopajo

Mestna svetnica Melita Cimerman, Zeleni Slovenije, je napovedala odstop po koncu seje mestnega sveta. Tako bo storil tudi Melqart Mohamad Berro iz kluba samostojnih svetnikov in morda še kdo.

Podžupanja Astrid Bah pa je pozvala svetnike, naj ne odstopijo; razpustitev mestnega sveta in nesprejetje proračuna bi namreč posledično ogrozila izvedbo Evropske prestolnice mladih, ki se je že začela.

»Podprite projekt pri prvem branju proračuna,« je mestne svetnike pozvala Bahova. Za programe EPM bi bilo treba zagotoviti še okrog 1,2 milijona evrov.

Po seji še 5. mariborska vstaja

Pred občinsko zgradbo, v kateri ta čas zaseda mestni svet, se bo sicer ob 16.30 začel nov protestni shod, 5. mariborska vstaja, glavna zahteva upornikov s facebooka pa je razpustitev mestnega sveta.

Proteste v Mariboru je sicer zanetil nov sistem za merjenje hitrosti vozil, ki je začel delovati sredi lanskega oktobra; kot so sporočili z mariborske občine, je v prvih dveh mesecih zaznal 68.757 prekoračitev hitrosti, Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor pa je sprejel odločitev, da do podaje končnega mnenja pristojnih državnih inštitucij ne bo izdajal plačilnih nalogov.

Povod: radarji

Po po podatkih z Mestne občine Maribor (MOM) se je skoraj polovica vseh prekoračitev (45 odstotkov) zgodila na Meljski cesti, ostale lokacije merilnikov hitrosti pa ne izstopajo iz povprečja.

V veliki večini gre za prekoračitve do 10 kilometrov na uro, ki se kaznujejo zgolj z globo, prekoračitve nad 10 kilometrov na uro, za te so ob globi predvidene tudi kazenske točke, pa predstavljajo okrog 12 odstotkov vseh in so v upadanju. Prekoračitev nad 30 kilometrov na uro je sistem zaznal 221 in prav tako upadajo.

Do sedaj še niso izdali nobenih plačilnih nalogov, so sporočili z MOM in dodali, da vsi postopki tečejo v skladu z zakonom o prekrških, ki določa relativni (2-letni) in absolutni (4-letni) zastaralni rok.

Preverjanje zakonitosti pogodbe

Medtem več državnih institucij preverja zakonitost sklenjene pogodbe javno-zasebnega partnerstva med MOM in Iskra Sistemi za projekt nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa; s primerom se ukvarjajo komisija za preprečevanje korupcije, ki je napovedala tožbo za ničnost pogodbe, računsko sodišče, ministrstvo za finance in informacijska pooblaščenka.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo pa je pred mesecem dni zaprosil ministrstvo za pravosodje in javno upravo za mnenje glede pravnih posledic izdanih plačilnih nalogov v primeru ugotovljenih nepravilnosti s strani državnih institucij ali ugotovitve ničnosti pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu. Na odgovor še čakajo, so sporočili z MOM.