Franc Kangler se ne boji protestnikov

Župan krivdo za protest naprtil Socialnim demokratom (SD), ti pa to zavračajo.

Objavljeno
13. november 2012 16.48
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
Maribor - Župan Franc Kangler se je presenetljivo mirno odzval na ponedeljkov protest pred Mestno občino Maribor (MOM), ko so v občinsko palačo tudi zaradi razvpitih radarjev letela jajca in kamenje ter je gorela njegova slika. Odstopil ne bo, tudi ogroženega se ne počuti, pravi.

Facebook profil Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, kjer se je rodila zamisel za spontani (neprijavljeni) protest, ima že več kot 7000 članov. Ti Kanglerju sporočajo, da niso opozicija, »Mi smo Maribor!« ter »Gotof je!«

Kangler je nad protestom presenečen, zlasti ker je med protestniki opazil tudi tri svetnike opozicijskih SD. Meni, da je bil protest politično motiviran: »To ni način komuniciranja v pravni državi, zaenkrat verjamem v pravni red in pravno državo. Žalostno pa je, da to nekateri vzpodbujajo.«

»Odločno zavračamo takšne insinuacije,« se je odzval vodja svetniške skupine SD Anton Gačnik: »Mi smo vseskozi obsojali vsa nasilna dejanja, pozivali, da se umirijo strasti in s tem namenom smo tudi pripravili gradivo za odločanje ne seji mestnega sveta. Pozivamo Mariborčane, naj se izognejo nasilnim dejanjem, ker bomo po pravni poti razrešili vprašanje radarjev.«

Na protest so se odzvali tudi SLS in Kanglerjevi Županovi listi, kjer da razumejo nezadovoljstvo ljudi zaradi radarjev, ne pa tudi vandalizma. Menijo, da je do njega prišlo ob nerazumljivi pasivnosti policije. »Ne podpiram, da bi policija kogarkoli pretepala. Policija mora ukrepati v skladu s predpisi in zakoni in prepričan sem, da je tako ravnala,« pravi Kangler.

Pogodbo naj preučijo pristojne institucije

Župan MOM želi čim prej razrešiti pravni »mišmaš«, saj je dan po protestu pisal tako računskemu sodišču kot komisiji za preprečevanje korupcije, naj kar se da hitro pregledata pogodbo z Iskro sistemi. Vpogled vanjo in v oba aneksa so na MOM zdaj omogočili tudi javnosti.

Drugi aneks, sprejet 12. oktobra letos, je prinesel tudi ta popravek, da javni partner določi lokacije za namestitev posameznih radarjev. A dejstvo je, da so prve naprave - 16. oktobra jih je začelo delovati 30 - takrat že stale.

Pogodba je sprva predvidevala, da bi morala MOM Iskri omogočiti vpogled v evidenco prekrškov, a so to popravili tako, da mu mora zdaj posredovati statistične podatke o zaznanih prekrških. Prav tako so črtali določilo, da bi Iskra Sistemi zagotovili kadre, ki bi javnemu partnerju nudili pomoč pri obdelavi prekrškov in učinkoviti izterjavi.

Pogodba se sicer v veliki meri nanaša na prekrškovni sistem, ni pa niti iz nje niti iz obeh aneksov razvidno, čigav strošek so uničene naprave za merjenje hitrosti.

V primeru, da plačila Iskri Sistemom dosežejo prej kot v devetih letih investicijsko vrednost, partnerja uskladita novo degresivno lestvico, tako da se v skladu z načelom uravnoteženosti partnerstva odstotek sredstev, ki gredo MOM, sorazmerno poveča.

Pri vlaganjih v nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mariboru v pogodbi izstopata zlasti dve postavki: nepredvideni stroški, ocenjeni na dobra 2 milijona evrov, in videostena s programsko opremo, ovrednotena na skoraj skoraj 3,5 milijona evrov.