FURS sredi leta »spremenil stališče« na škodo migrantov

Nerazumljiva sprememba izračunov doplačila dohodnine za delovne migrante sredi lanskega leta naj bi bila posledica »na novo oblikovane davčne oziroma sodne prakse«

Objavljeno
08. januar 2016 16.48
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Apače - Včeraj smo s Finančne uprave RS dobili zelo zavit in izmikajoč se odgovor na naša vprašanja v zvezi z različnim izračunavanjem doplačil dohodnine za delovne migrante, ki nekaj let niso oddajali dohodninskih napovedi in niso plačevali dohodnine v Sloveniji, a so se leta 2014 samoprijavili. Neuradno pa naj bi šlo za preprosto »spremembo stališč« FURS in finančnega ministrstva do tega vprašanja,  dogovorjeno sredi lanskega leta.

Že včeraj smo poročali o tem, da so delovni migranti, zaposleni v Avstriji, za leta, ko niso plačevali dohodnine, v prvi polovici lanskega leta dobivali dohodninske odločbe, v katerih je bila upoštevana posebna davčna olajšava in stroški in so bili zneski temu primerno nižji, v drugi polovici leta pa se je sistem izračunavanja nenadoma spremenil: olajšav davkarija ni več upoštevala in zneski doplačil so se povzpeli tudi do 6000 evrov in čez. Tisti torej, ki niso imeli sreče, da bi jim odločbe sestavili in poslali v prvi polovici leta, bodo morali državi dati neprimerno več.

S FURS so nam najprej odgovorili samo, da je vsak zavezanec dolžan pravočasno vložiti davčno napoved in uveljavljati olajšave, če pa ta teh pravic »ne uveljavlja na predpisan način, izgubi pravico do uveljavljanja davčnih ugodnosti.« Na naše dodatno vprašanje, zakaj je FURS v odločbah, ki jih je izdajal v prvi polovici leta 2015, kljub temu upošteval olajšave, v drugi polovici pa več ne,  pa so med drugim odgovorili, da  "se davčna in sodna praksa, glede na vložena pravna sredstva, lahko spreminja oziroma na novo oblikuje, kar posledično pomeni, da davčni organ pri odmeri sledi novostim." Slednje potrjuje našo neformalno informacijo, da so se v FURS in na Ministrstvu za finance sredi lanskega leta preprosto dogovorili in "spremenili stališče" do izračunov dohodnine za delovne migrante ter vsem samoprijavljenim zamudnikom, ki do takrat še niso dobili odločb, dosledno črtali vse olajšave.

Kaj meni o takšnem spreminjanju pravil igre sredi postopkov smo včeraj vprašali davčnega strokovnjaka Ivana Simiča. "Menim, da se med letom ne morejo spreminjati pravila, sploh pa ne s spremembo stališč med FURS in MF, saj to nista zakonodajalca. To početje razumem le kot dodatno polnjenje proračuna. Podobnih primerov nerazumnih odločitev davčnega organa je še več, le s to razliko, da se delavci na začasnem delu v Avstriji upajo oglasiti, ostali pa so raje tiho.

Veliko bolje je, da so ti ljudje zaposleni v Avstriji in denar porabijo v Sloveniji, kot pa da se odselijo v Avstrijo ali pa kot da ostanejo nezaposleni v Sloveniji in jim Slovenija plačuje nadomestilo za brezposlenost. Država je zaradi napačnih odločitev državnih uradnikov in politikov po nepotrebnem izgubila veliko denarja. Ta denar morajo sedaj nekje dobiti. Namesto, da bi se ukvarjali z osebno odgovornostjo državnih uradnikov in politikov in od njih izterjali ta denar, polnijo proračun s takšnim maltretiranjem. "

Tudi vodja Civilne iniciative Apače Dušan Cvetko se ne strinja s takšnim spreminjanjem pravil mdtem, ko postopki že tečejo. »Našim članom bomo vsekakor priporočili, da se pritožijo na takšne odločbe, preko našega davčnega svetovalca pa bomo poskušali dobiti strokovno pomoč. Obenem bomo še naprej vztrajali pri zahtevi, da se srečamo s premierjem Mirom Cerarjem in se o naših težavah pogovorimo neposredno z njim.«