G. G. Mišič: »Luka Koper je zame največji izziv«

Gašpar Mišič pravi, da so ga povabili v Luko. Vladi vrača žogico, da so njeni ukrepi lahko velik problem za državo.

Objavljeno
21. avgust 2013 20.10
lvi*Misic
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Ljubljana - Najbolj znani slovenski državni sekretar je včeraj podal premierki Alenki Bratušek odstopno izjavo. Menda bi se lahko še premislil, če bi odstopil od kandidature v Luki. Mišiča smo zaprosili za pogovor, v katerem je zanikal, da bi imel vpliv na nadzornike in napovedal svojo poslansko bitko proti napačnim ukrepom koalicije.

Je odstop zahtevala premierka?

Ne, sam sem se odločil. Lahko bi se premislil in ostal, vendar sem se zavestno določil, da odstopim, ker želim prekinti agonijo. Presekal sem skrbno načrtovan politični manever kadrovanja v Luki Koper. Ta je več desetletij pod vplivom posameznikov, ki spretno kadrujejo mimo vrste. Nisem politični kader. Z nikomer se nisem dogovarjal. Bil sem povabljen s strani nadzornikov, da predstavim svoj pogled na razvoj Luke Koper, ki predstavlja ključno prednost Slovenije.

So med nadzorniki člani Pozitivne Slovenije?

Ne. Dva nadzornika, ki sta bila predlagana s strani PS (Ivo Koprivec in Sebastjan Selan), sta bila zavrnjena na akreditacijski komisiji na Sodu. Če se bodo odločili zame, se bodo za profesionalen odnos do razvoja in za povezavo z lokalno skupnostjo. Sem predvsem podjetnik in gospodarstevnik. Čutim se sposobnega za to funkcijo, to mi predstavlja izjemen izziv, da vesoljni Sloveniji pokažem, da se da tudi državno podjetje peljati uspešno.

Kateri posamezniki kadrujejo v teh podjetij?

Ne bi rad napenjal situacije. Naj se ta prah okoli Luke čim prej poleže, da pustimo, da nadzorniki v miru premislijo. Vsi imajo visoke reference in je treba prepustiti, da se sami odločijo, brez pritiskov...

Če ste odstopili, pomeni da so veliki pritiski ...

Jaz sem odstopil, ker ocenjujem, da je tako prav. Govorice, da me je nekdo odstavil, so izmišljene. Predsednici se res ni zdelo prav, da državni sekretar kandidira na to mesto. Nisem kandidiral, bil sem povabljen, to je bistvena razlika. Odstopil sem, da bi razbremenil njo, nadzornike in vse poslance... V kolikor me ne bodo potrdili, bom nadaljeval delo kot poslanec v DZ in si bom privoščil kritičen pogled na slovensko politiko, predvsem davčno politiko, ker ocenjujem, da bi morali vse sile usmeriti v sivi trg. Da ne bomo kaznovali plačnikov, temveč neplačnike davkov. Z dvigovanjem davkov se ne strinjam. To ni moja politika, žal.

Ste zdaj nenadoma kritični do stranke in predsednice vlade?

Ne to ni politika predsednice vlade, to je politika posameznikov iz koalicije. Jaz srčno upam, da bo predsednica zmogla toliko modrosti in moči, da ne bomo pregnali iz države domačih gospodarstvenikov. Na Hrvaškem so z drugačno davčno politiko pobrali več kot 1,5 milijarde evrov.

Ali je logično, da je koalicija pod vprašajem zaradi te vaše kandidature?

Koalicija ni pod vprašajem. Če se je komu zdelo sporno, da sem se odzval povabilu nadzornikov za predstavitev mojih načrtov vodenja Luke Koper, se umikam s te funkcije, kar koli bodo nadzorniki odločili, bom sprejel, nič se ne bo spremenilo.

Toda to potezo ste potegnili šele zdaj, ko je bilo v javnosti slišati očitke.

Prej nisem vedel, ali me bodo povabili ali ne. Ne morem odstopiti vnaprej. Mene so povabili prejšnji teden v četrtek, v ponedeljek zaslišanje, v torek sem napovedal odstop, danes sem odstopil.

To, kar govorite, kaže, da so velika razhajanja v koaliciji.

Mene pa skrbi, ker ta razhajanja glede davčne politike niso močnejša. Ljudje so zaskrbljeni.

Bi sprožili ta problem tudi, če ne bi kandidirali za predsednika Luke.

Svoj odstop sem napovedal že pred več kot dvema mesecema, predvsem zaradi davčne politike in gospodarskih ukrepov. Trudim se reševati in vedno naletim na nasprotovanja. Pri vsakem gospodarskem subjektu naletimo na probleme.

Kdo so tisti, ki so glavni igralci, odločevalci v Sloveniji in so se postavili po robu?

Slovensko gospodarstvo je po moji osebni oceni ugrabljeno v rokah lobijev in posameznikov, ki to spretno izvajajo od osamosvojitve. Rezultat in dokaz, da slovenska politika in zagon gospodarstva nista šla v pravo smer, so rdeče številke, situacija v državi, ki ni rožnata.

Je to krog okoli Soda, Kada , Modre Zavarovalnice?

Ne. O tem že ptički čivkajo, jaz tega ne bom izjavljal. Prisluhnite pticam.

Ali se bojite povedati?

Ker je ta struktura tako močna, da se tudi bojim za slovensko gospodarstvo, Luko in razvoj Slovenije. Slovensko gospodarstvo je nemočna proti tem trdoživim zajedalcem, ki so se oprijeli tega sistema in ga že nekaj časa sesajo... Politika ne odloča, ampak ostaja v ozadju. To je težava. Dokaz, da nisem politik je v tem, da se politiki z mojimi potezami ne strinjajo. Vsi se ukvarjajao z menoj, ker sem prekinil vnaprej skrbno načrtovano kadrovanje, kakor je to ustaljena praksa.

Vendar se tudi predsednik KPK ne strinja z vami.

Gospoda Klemenčiča sem klical po telefonu, a se mi ni odzval. Tudi jaz mu imam marsikaj povedati. Predvsem glede dogajanja v medijih, ker me zanima, kdo so naročniki določenih pisanj. Želim, da se KPK začne ukvarjati z bistvom. Jaz nisem težava, ker sem v politiko vstopil materialno in duhovno preskrbljen, problematični so tisti, ki so v politiko vstopili revni in so na račun politike obogateli.

Kako lahko prepričate javnost, da niste tudi vi eden tistih, ki bi črpal zaslužek iz Luke?

Mnogi se bojijo mojega morebitnega prihoda v Luko Koper, ker napovedujem drugačen red. Mnogi posamezniki se bojijo za svoj denarni tok, ki prihaja iz Luke. Če bom izbran, bom pregledal, kateri računi se plačujejo in komu in bom to objavil.

Eni vam očitajo, da ste tudi vi na hitro obogateli. Je vaše poslovanje res brez sence dvoma?

V Sloveniji je veliko posameznikov, ki so uspeli s svojim trdim delom in začeli iz garaže. Jaz sem eden od teh. Sem ponosen na dosežke. Jaz sem ustvarjalec in se ne bojim nobene revizije. Nasprotno, z veseljem bi rad razčistil v javnosti, da to nekdo ugotovi. Vedno sem plačeval davke.

Kaj pa vaše nedovoljene gradnje?

Bil sem deležen številnih očitkov tako ali drugače. Če bi bil res tak "bad guy!, kot me skušajo predstaviti, potem bi v pravnem sistemu to že bilo razčiščeno. Še sreča, da sem dobil debelo kožo, da me vsaka insinuacija ne iritira, kot me je kdaj. Vedno bolj sem odporen na take napade.

Se v primeru Luke zdaj levica prepira o možni delitvi plena?

To ni spor v levici ali desnici. To je spor med grabežljivci, med plenilci. Oni se počutijo ogrožene, ker so bili vajeni tega. Nastavijo svojega robota in on vodi gospodarske subjekte v državni lasti, in pravijo, da to ni politično kadrovanje. Ma lepo vas prosim! Jaz sem napovedal, da v primeru nekrivdne razrešitve nisem upravčen do odpravnine. Zame je Luka tako pomemben simbol, kot Triglav.

Kakšne so vaše možnosti v nadzornem svetu?

Saj to je to. Saj nihče ne ve. Niti jaz ne vem, ali sem s svojim zagovorom uspel prepričati nadzornike. Zakaj taka panika? V NS ni nobenega iz PS. Ne morem računati na politično podporo.

Je kateri od petih nadzornikov, ki bi vas podprl?

Res ne morem reči. Prvič sem jih srečal na predstavitvi. Tudi sam nisem želel, da bi jih poznal. Uprava ne sme biti zlizana z nadzorniki. Uprava naj dosega rezultate in nadzorniki naj opravljajo svojo funkcijo. Želim si enotne podpore.

Kakšen je položaj v Luki ?

Luka ima 144 milijonov evrov dohodkov, 214 milijonov evrov dolgov in EBITDA je 38,5 milijona evrov. To pomeni, da je preveč zadolžena.

Kako bi to izboljšali?

Izračunal sem, da bi Luka do 2015 Luka ustvarila 92 milijonov evrov EBITDA, ne bi se zadolževala, ločil bi javno in nejavno infrastrukturo in se pripravil za črpanje sredstev iz kohezije. Če so v Pireju lahko dobili 110 milijonov, bi jih tudi Koper lahko nekaj. Če hočemo mir pri razvoju,moramo zelo dobro sodelovati z lokalno skupnostjo, tudi z občino Ankaran.

Tisti, ki nasprotuje vlaganju v Luko v skladu z DPN in državnim razvojnim načrtom, je državni saboter. Cimos so reševali 18 mesecev, meni je ratalo v 13 dneh. Tako bi za blato iz poglabljanja bazenov poskrbel v enem tednu, ne v enem mesecu.

Je res, da ste pri projektu Luka povezani z Borisom Popovičem in Zoranom Jankovićem?

Zoran Janković absolutno ni imel nič pri tej moji kandidaturi, ker so naše predloge zavrnili že pri akreditaciji za nadzornike. Župana Kopra spoštujem, ker je ustvarjalec in je Koper z njim zacvetel. Tudi v turističnem pogledu so prehiteli vse sosede. Velja tudi za okoliške vasi. Jaz sem sposoben sodelovati z njim. Sem prepričan, da bi s takim načinom lahko razvili ne samo Luko, ampak celo državo.

Ali ne bi več prispevali državi na funkciji, ki ste jo imeli?

V kabinet premierke sem prišel za operativne projekte. Nastavil sem sistem, vsa podjetja, s katerimi sem sodeloval, lahko to potrdijo. Luka Koper je najpomembnejša primerjalna prednost te države. Če bi tukaj dokazali, da gre, bi to bil primer tudi za druge.