Gantar: V zdravstvu se je veliko zaposlovalo

Minister za zdravstvo Tomaž Gantar se je odzval na odstop predstojnika oddelka za tarvmatologijo Matjaža Veselka.

Objavljeno
18. oktober 2012 18.11
Posodobljeno
18. oktober 2012 18.40
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Minister Tomaž Gantar je o odstopu predstojnika Kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matjaža Veselka povedal, da mu je žal za vsakega, ki odstopi.

Minister se je danes sestal s strokovnim direktorjem kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Alojzem Pleskovičem. Ta ga je seznanil, da je Veselko odstopil iz osebnih razlogov, zato Gantarja preseneča, da bo Veselko kljub temu klinični oddelek kot vršilec dolžnosti vodil še najdlje eno leto.

Veselko je za Delo dejal, da je odstopil zaradi težav pri organizaciji dela na urgenci, ki jih povzroča ZUJF. »Zaradi zelo zapletenega postopka sprejemanja mladih zdravnikov, ki ga narekuje ZUJF, imamo težave z organiziranjem dela na urgenci,« je opisal poglavitno izmed številnih težav, ki se mu zdijo nepremostljive.

Gantar se z očitki Veselka ne strinja: »Mi smo od sprejema zakona podpisali soglasje za sprejem 58 zdravnikov, trenutno imam na mizi samo enega sobnega zdravnika, ki je nerešen od začetka tega meseca, vse ostale imamo rešene,« je pojasnil.

Po besedah ministra je denarja za vse, kar zdravstvo danes dela, premalo. Ob tem je opozoril na neracionalno porabo denarja v zdravstvu.

Dejal je, da želijo večjo odgovornost pristojnih, pri čemer bo v pomoč zakon o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki še ni sprejet.

Povedal je še, da je zdravstvo eno od področij, v katerem se je v zadnjih letih veliko zaposlovalo. Pri tem je po njegovih besedah treba vedeti, da gre to ob preseženi meji lahko v škodo zdravstvenih storitev. »Zato je relevanten podatek, kakšna je obremenitev teh ljudi na delovnih mestih. Ko bomo ta podatek dobili, se bomo lažje odločali o dejanskih potrebah,« je še dodal.