Gasilci in vojska so tudi moralna opora

Na kriznem sestanku nalili čistega vina: jezero bo čez teden dni višje za meter.

Objavljeno
22. februar 2014 20.46
Poplava v vasi Planina,Ljubljana Slovenija 21.02.2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Planina, Laze – Planinsko jezero bo do konca prihodnjega tedna predvidoma naraslo še za meter. Na včerajšnjem kriznem sestanku so gasilci domačinom obljubili edino, kar so jim lahko, da bodo »branili«, kar bo moč in smiselno braniti in dokler bo varno za prebivalce in zanje. Doslej so za polnjenje vreč porabili že 400 kubičnih metrov peska.

S petka na soboto je vodna gladina Planinskega jezera narasla še za deset centimetrov. Včeraj so izpraznili že 14. hišo, z vodo se bojujejo še v 33 objektih, glede na napovedi o naraščanju vode pa jih je ogroženih še 19. Ogroženost objektov v Lazah se zaradi drugačne lege hiš in gospodarskih objektov ni pomembneje povečala, v vodi je osem objektov, včeraj je zalivalo devetega. V vasi je bilo včeraj aktivnih 28 domačih gasilcev, več kot 30 domačinov, vojaki s cisterno za prevoz vode, stanje spremljajo logaški jamarji, ki skušajo ugotoviti, kako to, da voda tako zastaja na Planinskem polju.

Na nogah že od začetka meseca

Hidrolog Janez Polajnar je na včerajšnjem kriznem sestanku v Planini, ki so se ga udeležili domačini, predstavniki gasilcev, regijske civilne zaščite, vojske, policije, občine Postojna, Rdečega križa, centra za socialno delo, reševalci ter postojnski župan in podžupanja, povedal, da bi se gladina jezera konec prihodnjega tedna lahko dvignila še za meter.

Poveljnik postojnske gasilske zveze, včeraj tudi vodja intervencije v Planini, Marko Simčič, je povedal, da je bil sestanek precej čustven. »Gasilci smo domačinom povedali, da branimo, kar lahko branimo in kar ocenjujemo, da je smiselno, to pa bomo počeli, dokler bo to varno za prebivalce in za nas. Osebno sem se že zdavnaj sprijaznil, da je narava zmagala, da se ji je treba zdaj podrejati in ji slediti, ko pa se bo umaknila, pravilno in z vsemi sredstvi začeti sanacijo. Krajani so nam na sestanku dali polno podporo,« je za Nedelo dejal Simčič.

V Planini še vedno dobivajo električno energijo iz agregatov, če bodo problemi z vodi večji, se bodo morali prebivalci sprijazniti tudi s kakšnim odklopom. Že zdaj je treba misliti na čas, ko bo voda odtekla, opozarja Simčič. Ljudje bodo hoteli objekte čim prej posušiti, pripeljali bodo sušilce, ogromne porabnike električne energije, z agregati pa to ne bo enostavno. Včeraj je pri reševanju v Planini sodelovalo 50 gasilcev Obalne gasilske zveze, 50 vojakov in 15 domačih gasilcev. Ti so na nogah že od 1. februarja. »Prosil sem jih, naj ostanejo doma, naj si odpočijejo, naj jih pride le nekaj, ki bi predvsem usmerjali zunanje sile. Toda danes zjutraj jih je spet 15 že čakalo na zbirnem kraju,« je pojasnil Marko Simčič.

V petek je v gasilskem domu Planina 1. brigada Slovenske vojske vzpostavila svoj taktično operativni center (TOC), kjer je tudi štab gasilcev. TOC bo dajal podporo vsem interventnim službam in vodji intervencije, ki je že od začetka poplav gasilec.

Danes se bo Planincem pridružilo 40 gasilcev Kraške gasilske zveze Sežana, skupaj s 50 vojaki pa bodo na nasipe v Planini danes zložili že 12.000. vrečo s peskom. Ilirskobistriški gasilci so v Planino pripeljali nekaj črpalk. Simčič v imenu Planincev in reševalcev spet prosijo vse, ki prihajajo v Planino na »fotosafari«, naj z vozili in svojim ravnanjem ne ovirajo dela v vasi, nadzor sta okrepila tudi policija in medobčinsko redarstvo.

Seja občinskega sveta Postojna, posvečena posledicam ledene in vodne ujme, bo prve dni marca. Podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino je zatrdila, da bo posledice škode pomagala odpravljati občina, gotovo z denarjem iz občinske rezerve, pričakujejo pa, da bosta to naredili tudi država in Evropa.