Gašpar Gašpar Mišič se vrača: »I‘ll be back«

Z odvetniki proučuje, ali se bo pritožil na sklep o razrešitvi z vrha Luke. Ima že nove ponudbe za delo, tudi Popovičevo.

Objavljeno
12. april 2014 20.20
Posodobljeno
12. april 2014 21.00
šuligoj+pristaniški dan
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - »Lahko se zgodi, da lepega dne prikorakam nazaj kot predsednik uprave Luke Koper,« je za Nedelo povedal Gašpar Gašpar Mišič. Po prespani noči so ga namreč poklicali nekateri pravniki, ki ga prepričujejo, da ni bil zakonito razrešen z vodilnega položaja v pristaniškem podjetju.

»Ko bomo s pravniki temeljito proučili položaj, se bom odločil, ali bom vložil pritožbo na nezakonitost sklepa in neutemeljenost razrešitve,« nam je dejal Gašpar Mišič.

Tudi mi smo z različnih koncev slišali pripombe, kako protislovna je odločitev nadzornikov, ki ugotovijo, da je uprava celo presegla zelo ambiciozne poslovne načrte, hkrati pa razrešijo predsednika uprave. »Neutemeljena je navedba Alenke Žnidaršič Kranjc, ki je za medije izjavila, da so me razrešili zaradi nedejavnosti uprave. Dejstva so drugačna. Uprava se je sestajala vsak torek in sprejemala na stotine sklepov, o tem obstajajo zelo natančni zapisniki. Zadnji sestanek smo imeli v torek. Očitek, da se je uprava razdelila na pol, ni utemeljen, saj smo 95 odstotkov sklepov sprejeli soglasno. Zapletlo se je pri dveh obrobnih odločitvah. Najprej zaradi tega, ker se član uprave za finance Jože Jaklin konec tedna ni hotel oglasiti na telefon, čeprav je šlo za nujno poslovno zadevo, in sem zato predlagal, da bi bila dosegljivost članov uprave zunaj delovnega časa zapisana tudi v poslovniku in pogodbi o zaposlitvi. Drugi nesporazum, kjer smo se povsem razšli, pa je nastal, ko sem hotel za vodjo informacijske tehnologije ohraniti Borisa Šušmaka, nespornega strokovnjaka iz podjetja, ki je prejel zunanje priznanje za to delo, Jaklin pa je hotel pripeljati zunanjega sodelavca, kar se mi je zdelo nepotrebno,« je pojasnil Gašpar Mišič.

Nezakonitost razlage

Nezakonitost odločitve pa je v njeni razlagi. Na seji je bilo navzočih devet nadzornikov, od katerih so le štirje glasovali za razrešitev. To po popravljenem in pred kratkim na skupščini drugič potrjenem in veljavnem statutu pomeni, da Mišič ne bi bil razrešen, kajti statut določa, da je za razrešitev potrebna večina od vseh navzočih glasov. Po zakonu o gospodarskih družbah pa je zanjo potrebna večina oddanih glasov. Če vzdržani Antolovičev glas šteje za neoddanega, potem velja pravilo, da so za razrešitev glasovali štirje, med njimi tudi predsednica, katere glas je bil odločilen.

Odvetnik Uroš Križanec je dejal: »Moje mnenje je, da je statut Luke Koper strožji od zakona, zato je odstop statuta od zakona veljaven, ker so se delničarji odločili za strožji pogoj, da mora za razrešitev glasovati večina navzočih. Po mojem je sklep nadzornega sveta nezakonit, vendar potrebujemo 24 ur, da to podrobneje proučimo.«

Bruno Korelič, nekdanji dolgoletni glavni direktor Luke Koper: »Sam nimam nobenega pomisleka ob tej odločitvi nadzornikov. Gašparja Mišiča bi morali zamenjati že veliko prej. To, da za zamenjavo nimajo dolgoročne rešitve, pa je še eno znamenje neodgovornosti lastnikov družbe.«

Dušan Mes, glavni direktor Slovenskih železnic: »Za nas je nadvse pomembno stabilno upravljanje Luke Koper, ker so te menjave podoben problem, kot so bile v preteklosti za Slovenske železnice, saj se ob njih podjetje težko osredotoči na poslovanje. Zdi se, da je bilo sodelovanje obeh podjetij v tem zadnjem obdobju na zelo visoki ravni, kar se kaže pri rezultatih. Skupaj smo dobili ogromno novega tovora in rezultati so zelo dobri, ne samo zadovoljivi. Želimo si čimprejšnjo ureditev tega vprašanja. Z Gašparjem Mišičem smo zelo dobro sodelovali.«

Andrej Laznik, predsednik uprave Istrabenza: »Dobro je, da nadzorniki skrbijo za dopolnjevanje uprave.Nadzorniki pa so delodajalec in imajo vedno pravico narediti, kar želijo.«

Gašpar Mišič nam je povedal, da je že dobil ponudbe za delo v štirih podjetjih in tudi ponudbo Borisa Popoviča za svetovalca v njegovem kabinetu. O tem, da bi se potegoval za župana, še ni razmišljal: »Nikoli pa ne reci nikoli,« je še dejal.