Genocid v senci

Spominska okrogla miza ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Objavljeno
27. januar 2016 21.13
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Murska Sobota – Ob današnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je Zveza Romov Slovenije na svojem sedežu v Murski Soboti pripravila okroglo mizo, na kateri so spet opozorili, da je nacistični genocid poleg Judov večinoma zajel tudi Rome in Sinte, ki so v času druge svetovne vojne živeli v Evropi.

OZN je 27. januar, ko je leta 1945 ruska armada osvobodila taborišče smrti Auschwitz - Birkenau, razglasila za svetovni dan spomina na žrtve holokavsta, ves povojni čas pa so se zgodovinarji ukvarjali predvsem s pogromi nad Judi, medtem ko je bil genocid nad Romi in Sinti dolgo zamolčan, je na okrogli mizi dejal predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc.

Toda nacisti so se tudi reševanja »ciganskega vprašanja« lotili podobno kot judovskega, saj so že leta 1939 sprejeli »zakon proti ciganski nevarnosti«, konec leta 1942 pa je tudi na podlagi tega zakona Heinrich Himmler s tako imenovanim Auschwitz – dekretom ukazal deportacijo vseh Ciganov v tretjem rajhu. Cilj tega dekreta je bil popolno uničenje etničnih manjšin Sintov in Romov in po nekaterih nezanesljivih podatkih so nacisti ta cilj dosegli 80-odstotno. Neuradno naj bi med drugo svetovno vojno tako ali drugače namreč pobili okoli 500.000 oziroma kar 80 odstotkov vseh Ciganov, ki so takrat živeli na ozemlju tretjega rajha. Samo v noči z 2. na 3. avgust 1944 so jih nacisti, ko so ukinili ciganski del taborišča Auschwitz - Birkenau, v plinskih celicah pomorili okoli 3000. Evropski Romi si zato zdaj prizadevajo, da bi 2. avgust priznali kot mednarodni dan spomina na Rome žrtve nacističnega genocida ali, kot se imenuje v romskem jeziku, porajmosa.