Geoterm ob dovoljenje za pridobivanje plina v Petišovcih

Upravno sodišče razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je Arso izdal Geotermu. Zanj bodo ponovno zaprosili.

Objavljeno
05. maj 2016 22.10
N. Č., D. K.
N. Č., D. K.

Ljubljana - Alpe Adrii Green in Slovenskemu E-forumu, ki sta s pritožbo spodbijala lani izdano okoljevarstveno dovoljenje Arsa za novo napravo za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih, je kot kaže (za zdaj) uspelo.

Upravno sodišče je odločilo, da se odločba Agencije za okolje (Arso) odpravi in se vrne v ponovno odločanje. Iz Geoterma so sporočili, da sodišče ni nasprotovalo vsebinskim razlogom, temveč procedruralnim, zato bodo za okoljevarstveno dovoljenje ponovno zaprosili. Vztrajajo, da bi nova naprava za črpanje plina posodobila postopke procesiranja plina, kar bi pomenilo višjo kvaliteto plina, omogočili pa bi tudi distribucijo plina v slovensko plinsko omrežje.

Alpe Adria Green in Slovenski E-forum, sta Arsovo dovoljenje in Geotermovo namero po črpanju plina, ki je po prepričanju civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji, vsebovala tudi zloglasno hidravlično lomljenje kamenin, v pritožbi izpodbijali s tem, da Arso v dovoljenju Geotermu ni v celoti upošteval vplivnega območja na okolje. V E-forumu so ugotavljali, da izdano okoljevarstveno dovoljenje v vplivno območje naprave za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih ni zajelo tudi površin parcel, po katerih so predvidene dostopne transportne poti, kjer bi Geoterm dovažal in odvažal gradivo in material in bi tudi zanje morali veljati sanacijski in varovalni ukrepi.