Gibanje 15o bo danes obiskalo študente na ALUO

Aktivisti so na filozofski fakulteti preživeli prvo noč. Danes bodo obiskali Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

Objavljeno
24. november 2011 11.26
Posodobljeno
24. november 2011 11.59
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Danes se bo zvrstila vrsta delavnic, podali pa so se tudi na pohod na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), poroča STA.

Na delavnicah želijo opozoriti na problematiko neustreznih prostorskih in drugih študijskih pogojev na akademiji, na odsotnost sodelovanja med oddelki znotraj akademije, na odsotnost konkretnega sodelovanja z industrijo, na premalo mednarodnega sodelovanja in da akademija kljub vsakoletnim vpisninam zagotavlja le najmanjše količine najbolj osnovnih potrebščin.

Skupina aktivistov gibanj 15o in Mi smo univerza, ki so včeraj zasedli Filozofske fakulteto v Ljubljani, je na fakulteti preživela tudi noč. Danes se bo na filozofski fakulteti zvrstila vrsta delavnic. Kot je povedal eden od aktivistov, ima vsakdo možnost, da predlaga dejavnosti in tematike, ki ga zanimajo, ter se nato vključi v pripravo delavnic in drugih dejavnosti. Kot je dodal, se je tako v praksi dejansko odprl akademski prostor, ljudje ves čas prihajajo, se pridružijo posamezni aktivnosti, odidejo, pa se spet vrnejo ...

Lukšič ni presenečen nad protestniki na univerzi

Igor Lukšič, ki opravlja tekoče posle kot minister za šolstvo in visokošolstvo, je danes po seji vlade dejal, da ni presenečen nad tem, da so se študentje organizirali, v sredo zasedli Filozofsko fakulteto v Ljubljani in izrazili svoje nezadovoljstvo. Razmere v Sloveniji in svetu namreč skrbijo tudi njega, je dejal.

Zahteva po polnem financiranju študija pa meni, da ne leti na njihovo vlado, ki je obljubila, da šolnin ne bo uvajala in jih tudi ni, temveč jo vidi kot zahtevo za bodoče vlade, da naj tega ne poskušajo. Ob tem je izpostavil Veliko Britanijo, kjer so šolnine bistveno povišali in dodal, da je očitno, da na ta način dohodke dobivajo konzervativne vlade.

Glede bolonjske reforme pa je Lukšič dejal, da je očitno, da ta ni dosegla svojega cilja, torej da bi evropske univerze prehitele ameriške. Cilj ostaja, je dodal, in opozoril, da mora Evropa okrepiti svoj univerzitetni prostor. Lukšič tako podpira pobudo za dvig kvalitete študija, je bilo razumeti.