Gibanje 15o sindikate poziva k takojšnji splošni stavki

»Marca bo prišlo do dogovora o rebalansu proračuna v skladu z neoliberalno dogmo zategovanja pasu in takrat bo že prepozno.«

Objavljeno
08. marec 2012 09.48
Posodobljeno
08. marec 2012 10.30
K. V., Ni. Č., Delo.si
K. V., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predstavniki gibanja 15o so se ob 14. uri zbrali pred ljubljansko borzo in začeli z akcijo simbolne blokade bank, s katero želijo opozoriti, da so zaradi koncentracije moči ekonomskih subjektov slednji tisti, ki narekujejo javne politike, je pred današnjo skupščino gibanja povedal Andrej Kurnik iz Gibanja 15o.

Protest se je odvijač pred današnjim obiskom delegacije t. i. trojke - Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada - v Sloveniji. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo obisk zarotniško srečanje predstavnikov institucij, ki v interesu bank vsiljujejo politike zategovanja pasov, nagrajujejo krivce za krizo in kaznujejo njene žrtve.

Protestniki so prepričani, da današnji obisk evropskih uradnikov ni dobronamerne narave, ampak je namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov, ki ji politične elite pod taktirko finančnih institucij in korporacij vsiljujejo povsod po Evropi, medtem ko pa so krivci za krizo nagrajeni.

Protestni shod je spremljala tudi maskota protestnikov - zmaj, poimenovan po predsedniku ECB Mariu Draghiju, ki naj bi ga protestniki udomačili in tako simbolno ljudem vrnili nadzor nad bankam. Člani gibanja 15o so se od Ljubljanske borze sicer odpravili najprej do SKB banke, nato pa še do sedeža Nove Ljubljanske banke, kjer so ostali pred zaklenjenimi in varovanimi vrati.

»NLB sedi na praznih stanovanjih iz špekulativnih razlogov, medtem pa ljudje nimajo streh nad glavo,« je protestnike pred NLB nagovoril predstavnik Gibanja 15o Andrej Kurnik.

Poudarja, da se bodo morale banke začeti obnašati odgovorno, hkrati pa v Gibanju 15o zahtevajo odpis vseh dolgov. Kot pravijo, špekulacije bank in finančnih trgov uničujejo sposobnost držav, da skrbijo za javne storitve, kot so brezplačno šolstvo in zdravstvo, in potiskajo velike dele prebivalstva v revščino in brezperspektivnost.

V Gibanju 15o so sindikate pozvali k takojšnji organizaciji splošne stavke. »V Sloveniji nam zmanjkuje časa. V mesecu marcu bo prišlo do dogovora o rebalansu proračuna v skladu z neoliberalno dogmo zategovanja pasu in takrat bo že prepozno,« je poudaril Kurnik.

Načrtovane akcije gibanja 15o

Kot je povedal Kurnik je bila skupščina prva v nizu dogodkov, ki se bodo končali z veliko mobilizacijo med 12. in 15. majem ter z blokado ECB in sedežev bank v Frankfurtu med 17. in 19. majem. »Namen skupščine je, da začnemo prenašati konflikt tudi na evropsko raven. Želimo opozoriti, da evropska vlada trenutno izvaja politike, ki jih narekujejo finančni trgi in banke, ki so pravzaprav zakuhale krizo in to na plečih tistih, ki krize niso povzročili,« je dejal.

Gibanje 16. marca načrtuje tudi zbor pred hišo družino Vaskrsić v Litiji, ki ji je litijsko sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov hišo prodalo na javni dražbi. Kurnik je na skupščini dejal še, da bodo sindikate pozvali h generalni stavki zaradi napovedanih odpuščanj ter da bo gibanje izvedlo blokado parlamenta, ko bodo poslanci sprejemali rebalans proračuna.