Gibanje 15o z Vojsko klovnov na protestni pohod po Ljubljani

Klovnom je bilo dovolj. Približno 50 jih je vkorakalo v središče in okupiralo starteške točke Ljubljane.

sob, 14.01.2012, 08:22; spremenjen: 16:11

Sporočilo skupine:

Gibanju #15o je dovolj. Gremo med klovne - v militantno krilo vojske klovnov. V soboto bomo vkorakali v center in okupirali starteške točke Ljubljane. Klovni smo nezadovoljni, saj nihče več ne odgovarja za svoja dejanja. Tudi klovni ne bomo! Na ljubljanskih trgih in ulicah bomo zakuhali klovnovsko krizo. Izpihnili bomo balone, ki so jih s prevaro napolnili finančni trgi in banke.

Pridružili se nam bodo klovni iz #OccupyTrieste. Kriza nima meja, tudi klovni jih bomo presegli! Oblastniki nas držijo v zankah nacionalnih dolgov, dušijo nas z nacionalizmi in ksenofobijo. Evropa brez meja velja le za kapital. Toda klovni jim ne nasedamo več! Na ljubljanskih trgih bo vojska klovnov postavila temlje transnacionalne Evrope - Evrope za ljudi.

Oboroženi smo z razdiralnim humorjem in dobro voljo, ki pred sabo rušita vse zidove finančnega kapitalizma, ki so jih zgradili med nami.

Klovni so bolni, klovni so kreditov polni!

Klovni moramo odplačevati dolgove krize, ki jo je povzročil korporativni pohlep. Zategujejo nam pasove, kljub temu da klovni radi dihamo s polnimi pljuči. Ukazali so nam, da moramo rešiti banke. Te iste banke pa so nam zaradi goljufivih kreditov odrezale nosove in naramnice. Deložirale so nas iz cirkusov in jih zapečatile. Skozi prazne cirkuse zdaj piha hladen veter.

Klovni pa nimamo več doma. Vrgli so nas na ulico. Ostali smo brez socialnih pravic in zdaj na vogalih nastavljamo klobuke za drobiž. Klovne, proizvajalce neslanih šal, je trg delovne sile odpisal. Smeh in skupno dobro naj ne bi bila nikomur več potrebna. Finančne elite medtem sejejo nezadovoljstvo, v skupnih dobrinah pa vidijo le dobiček.

Vse, kar so nam odtegnili, bomo vzeli nazaj. Klovnom je dovolj!

Klovni bomo vlekli rešitve iz krize kot bele zajce iz dna klobuka. S smehom se bomo zoperstavili problemom, ki jih nad nas stresajo z vrha.

Ljubljana - Skupina klovnov se je zbrala na ploščadi pred Ljubljansko borzo. Po pripravah so se nato ob 14.30 odpravili po mestu. Začeli so pred borzo oziroma t. i. Boj Za, nadaljevali po Slovenski cesti in Čopovi ulici do Prešernovega trga, šli na Wolfovo in Kongresni trg, od tam na Dvorni trg, Hribarjevo nabrežje, Šuštarski most, Cankarjevo nabrežje in Tromostovje, se vrnili na Prešernov trg ter nadaljevali do borze.

Gibanje 15o je torej s tržaškimi kolegi Occupy Trieste v Ljubljani organiziralo skupno akcijo Vojska klovnov. Z njo  želijo opozoriti na politične elite, ki nimajo namena opustiti neoliberalni model evropske integracije, je za STA dejal član gibanja Andrej Kurnik.

Kot je povedal, ima postavljanje interesov finančnih trgov pred interese globalne generacije proizvajalcev družbenega bogastva nedemokratične učinke. Antisocialno vztrajanje pri politikah zategovanja pasov pa po njegovih besedah poglablja krizo evropske integracije, ki lahko pripelje do izbruha nacionalnih egoizmov.

Sicer je klovnovska armada oblika izražanja protesta, je pojasnil Kurnik. Dodal je, da je tovrstna oblika protestiranja znana pri Italijanih.

Današnja akcija Vojska klovnov je prva oblika čezmejnega sodelovanja. Ključni pomen protesta pa je, da skupaj, tako Slovenci kot Italijani, opozorijo na omenjeni problem.

Povezane novice

Borza želi gibanju 15o odklopiti elektriko
6. januar ob 19:40
Predstavniki gibanja 15o, ki še vedno vztrajajo pred borzo, so ogorčeni, da se nad njimi vrši pritisk.
Prijavi sovražni govor