Gibanje 15o z Vojsko klovnov na protestni pohod po Ljubljani

Klovnom je bilo dovolj. Približno 50 jih je vkorakalo v središče in okupiralo starteške točke Ljubljane.

sob, 14.01.2012, 08:22; spremenjen: 16:11

Sporočilo skupine:

Gibanju #15o je dovolj. Gremo med klovne - v militantno krilo vojske klovnov. V soboto bomo vkorakali v center in okupirali starteške točke Ljubljane. Klovni smo nezadovoljni, saj nihče več ne odgovarja za svoja dejanja. Tudi klovni ne bomo! Na ljubljanskih trgih in ulicah bomo zakuhali klovnovsko krizo. Izpihnili bomo balone, ki so jih s prevaro napolnili finančni trgi in banke.

Pridružili se nam bodo klovni iz #OccupyTrieste. Kriza nima meja, tudi klovni jih bomo presegli! Oblastniki nas držijo v zankah nacionalnih dolgov, dušijo nas z nacionalizmi in ksenofobijo. Evropa brez meja velja le za kapital. Toda klovni jim ne nasedamo več! Na ljubljanskih trgih bo vojska klovnov postavila temlje transnacionalne Evrope - Evrope za ljudi.

Oboroženi smo z razdiralnim humorjem in dobro voljo, ki pred sabo rušita vse zidove finančnega kapitalizma, ki so jih zgradili med nami.

Klovni so bolni, klovni so kreditov polni!

Klovni moramo odplačevati dolgove krize, ki jo je povzročil korporativni pohlep. Zategujejo nam pasove, kljub temu da klovni radi dihamo s polnimi pljuči. Ukazali so nam, da moramo rešiti banke. Te iste banke pa so nam zaradi goljufivih kreditov odrezale nosove in naramnice. Deložirale so nas iz cirkusov in jih zapečatile. Skozi prazne cirkuse zdaj piha hladen veter.

Klovni pa nimamo več doma. Vrgli so nas na ulico. Ostali smo brez socialnih pravic in zdaj na vogalih nastavljamo klobuke za drobiž. Klovne, proizvajalce neslanih šal, je trg delovne sile odpisal. Smeh in skupno dobro naj ne bi bila nikomur več potrebna. Finančne elite medtem sejejo nezadovoljstvo, v skupnih dobrinah pa vidijo le dobiček.

Vse, kar so nam odtegnili, bomo vzeli nazaj. Klovnom je dovolj!

Klovni bomo vlekli rešitve iz krize kot bele zajce iz dna klobuka. S smehom se bomo zoperstavili problemom, ki jih nad nas stresajo z vrha.

Ljubljana - Skupina klovnov se je zbrala na ploščadi pred Ljubljansko borzo. Po pripravah so se nato ob 14.30 odpravili po mestu. Začeli so pred borzo oziroma t. i. Boj Za, nadaljevali po Slovenski cesti in Čopovi ulici do Prešernovega trga, šli na Wolfovo in Kongresni trg, od tam na Dvorni trg, Hribarjevo nabrežje, Šuštarski most, Cankarjevo nabrežje in Tromostovje, se vrnili na Prešernov trg ter nadaljevali do borze.

Gibanje 15o je torej s tržaškimi kolegi Occupy Trieste v Ljubljani organiziralo skupno akcijo Vojska klovnov. Z njo  želijo opozoriti na politične elite, ki nimajo namena opustiti neoliberalni model evropske integracije, je za STA dejal član gibanja Andrej Kurnik.

Kot je povedal, ima postavljanje interesov finančnih trgov pred interese globalne generacije proizvajalcev družbenega bogastva nedemokratične učinke. Antisocialno vztrajanje pri politikah zategovanja pasov pa po njegovih besedah poglablja krizo evropske integracije, ki lahko pripelje do izbruha nacionalnih egoizmov.

Sicer je klovnovska armada oblika izražanja protesta, je pojasnil Kurnik. Dodal je, da je tovrstna oblika protestiranja znana pri Italijanih.

Današnja akcija Vojska klovnov je prva oblika čezmejnega sodelovanja. Ključni pomen protesta pa je, da skupaj, tako Slovenci kot Italijani, opozorijo na omenjeni problem.

Povezane novice

Borza želi gibanju 15o odklopiti elektriko
6. januar ob 19:40
Predstavniki gibanja 15o, ki še vedno vztrajajo pred borzo, so ogorčeni, da se nad njimi vrši pritisk.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
7 komentarjev
Octovec

Koliko vas pa je, neznanih?
Eden od vas piše: pri nas je levica itak vse...
Odgovarjam: pri nas je levica bolj strpna od desnice. Poleg tega pa imamo še veliko nesrečo, ko se poraženec na volitvah hoče ZA VSAKO CENO dokopati do vzvodov oblasti. V ta namen on in njegovi sejejo ksenofobijo, objavljajo pismo Majerja na spletni strani svoje stranke, ki stigmatizira tim. "nove državljane", vzpodbuja svoje ritoliznike, da se derejo Janša, Janša celo tam, kjer politiki sploh ni mesto in na tak sramoten način skrbi, da diplomati EU zapuščajo našo državo z vtisom, da tukaj živijo popolnoma nevzgojeni prebivalci, kari nam ne more biti v čast.
SRAM me je, da živim v taki državi in s takšnimi ljudmi, ki politiko razdora, sovraštva in zlobe in takšnega leaderja podpirajo - seveda anonimno!
Skrbnika portala pa prosim, naj poskrbi za to, da bo vzdevek "Neznan" dodeljen samo ENEMU komentatorju.

15. januar 2012, ob 16:10:17
Sizifus

Neznan

Sedaj bo levica izkoristila gibanje 15o za svoje politične interese. Najboljše, da kar uvedemo nazaj enopartijski sistem (KPS) in vso navlako z njo, ki bo krnila človekove pravice in svobodo izražanja. Prehajamo od banana države k državi totalitarizma.
----------------------------------------------------------
15o se zavzema za neposredno demokracijo, samo tega ne boš prebral v časopisu. Vsaka omemba možnosti drugačnega sistema političnega upravljanja is a no-no. Tabu. Totalitarizem pa je trenutno trend neo-liberalnih držav in držav t.i. kapitalizma z azijskimi vrednotami. Vtipkaj NDAA v youtube...

14. januar 2012, ob 23:06:10
Neznan

to je itak zrežirana farsa kapitalistov. Če bi se mi tko borili konec 80-ih proti partiji bi nam vladala še danes.

14. januar 2012, ob 22:02:47
sofia

Pri nas je levica itak vse.
Najbolj levičarski je tajkun Janković.
Levičar je pa tudi Kurnik, ki se "bori" proti tajkunom.
Levičar je filozof Žižek, ki gobezda po vsem svetu, plačujemo ga pa slovenski davkoplačevalci.
Levičarji so Delovi novinarji, ki tlačanijo Kučanovemu klanu.
Levičar je Kučan, veliki mag v ozadju.
Levičarka je Svetlana, ki ji davkoplačevalci plačujemo krasno pokojnino, čeprav ni bila zaposlena
Itd

14. januar 2012, ob 20:30:15
mirko1

Sedaj bo levica izkoristila gibanje 15o za svoje politične interese. Najboljše, da kar uvedemo nazaj enopartijski sistem (KPS) in vso navlako z njo, ki bo krnila človekove pravice in svobodo izražanja. Prehajamo od banana države k državi totalitarizma.

14. januar 2012, ob 18:53:28
baubau

še en miting resnice-ste povabili tudi zizka?

14. januar 2012, ob 16:42:43
sofia

Kurnik spada med klovne! Dobro, da je to sam ugotovil in se šteje mednje.

14. januar 2012, ob 09:06:39
7 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej