Gibanje 15o z Vojsko klovnov na protestni pohod po Ljubljani

Klovnom je bilo dovolj. Približno 50 jih je vkorakalo v središče in okupiralo starteške točke Ljubljane.

Objavljeno
14. januar 2012 09.22
Mo. Z., M. Č., Delo.si
Mo. Z., M. Č., Delo.si

Ljubljana - Skupina klovnov se je zbrala na ploščadi pred Ljubljansko borzo. Po pripravah so se nato ob 14.30 odpravili po mestu. Začeli so pred borzo oziroma t. i. Boj Za, nadaljevali po Slovenski cesti in Čopovi ulici do Prešernovega trga, šli na Wolfovo in Kongresni trg, od tam na Dvorni trg, Hribarjevo nabrežje, Šuštarski most, Cankarjevo nabrežje in Tromostovje, se vrnili na Prešernov trg ter nadaljevali do borze.

Gibanje 15o je torej s tržaškimi kolegi Occupy Trieste v Ljubljani organiziralo skupno akcijo Vojska klovnov. Z njo  želijo opozoriti na politične elite, ki nimajo namena opustiti neoliberalni model evropske integracije, je za STA dejal član gibanja Andrej Kurnik.

Kot je povedal, ima postavljanje interesov finančnih trgov pred interese globalne generacije proizvajalcev družbenega bogastva nedemokratične učinke. Antisocialno vztrajanje pri politikah zategovanja pasov pa po njegovih besedah poglablja krizo evropske integracije, ki lahko pripelje do izbruha nacionalnih egoizmov.

Sicer je klovnovska armada oblika izražanja protesta, je pojasnil Kurnik. Dodal je, da je tovrstna oblika protestiranja znana pri Italijanih.

Današnja akcija Vojska klovnov je prva oblika čezmejnega sodelovanja. Ključni pomen protesta pa je, da skupaj, tako Slovenci kot Italijani, opozorijo na omenjeni problem.