Gibanje 29. oktober tudi za letos napovedalo protivladni protest

Prvič proti Borutu Pahorju, drugič proti Janezu Janši, tretjič proti Alenki Bratušek in tokrat proti Cerarjevi vladi.

Objavljeno
25. oktober 2014 19.04
PROTEST PROTI VLADI
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Gibanje 29. oktober, ki je bilo med splošnimi vseslovenskimi vstajami zelo aktivno, zdaj pa na »nenasitnost« »bančno-politične elite« opozarja predvsem z akcijami po Mariboru, je za sredo, 29. oktobra, napovedalo nov protest proti vladi - tokrat le v Ljubljani.

Gre za tretjo obletnico protesta v Mariboru, na katerem je 29. oktobra 2011 sprva okoli 600 ljudi, pozneje pa več tisoč v tridesetih slovenskih mestih, uspešno zahtevalo odstop župana Franca Kanglerja, predsednika vlade Janeza Janše in celotne vlade.

Začetek protesta z naslovom Protest proti vladi je napovedan ob 16. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ali je predviden pohod po mestu, še ni znano, je pa udeležbo doslej potrdilo nekaj več kot 300 ljudi.

Člani gibanja so na Facebooku zapisali:

»Gibanje 29. oktober, ki je nastalo iz mariborskega 15o, je leta 2011 prvič prebilo paradigmo, da so politiki tisti, ki vodijo igro. Banke, ki delujejo kot nenasitna spužva, ki vsrka vso dodano vrednost, ki jo je ustvarilo ljudstvo, so tiste, ki skupaj s politiko ustvarjajo naš novi svet. Tokrat s protestom z istim imenom in istim tekstom nastopamo proti novi vladi, ki je očitno samo kopija vseh prejšnjih vlad, ki z natančnimi inštrukcijami iz Bruslja degradira našo samostojno in suvereno republiko Slovenijo na nivo kolonialne province in ki brez hrbtenice z neoliberalno politiko nadaljuje pogrom proti naši deželi. Prvič proti Pahorju, drugič proti Janši, tretjič lani proti Bratuškovi in tokrat proti Cerarju in njegovi vladi. Da so vsi do sedaj bili isti in da je potrebna sprememba z dna družbe, ne pa z »vrha« družbe, pa se lahko prepričate s tekstom, ki bo zdaj že 3. leto isti.« 

V besedilu, ki je, kot so zapisali, že tretje leto isto, med drugim poudarjajo, da stanje, na katerega opozarjajo že ves čas, počasi postaja realnost; da »bankirsko-politična na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo.«

***

Z lanskoletnega protesta, ki je potekal v šestih slovenskih mestih: V Ljubljani nekaj sto ljudi, v Mariboru okupirali Titov most.