Gladina ojezeritve v Loški dolini nižja, a olajšanja za poplavljene še ni

Bač je suh, Koritnice še čakajo na odprtje cest.

Objavljeno
14. november 2014 19.57
Poplave - Pivška jezera
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Bač, Loška dolina - Gladina ojezeritve v Loški dolini pri merilni postaji Pudob se je od četrtka od 8. ure zjutraj, ko je dosegla maksimum 612 centimetrov, do petka do 16. ure znižala za 18 centimetrov (na 594 centimetrov).

Odtekanje vode doslej še ni prineslo olajšanja poplavljenim, saj je še vedno 20 centimetrov višja, kot je bila na primer v ponedeljek, 10. novembra. Vseh 25 stanovanjskih in 25 gospodarskih poslopij v Markovcu, Pudobu, Danah, Podcerkvi, Nadlesku, Šmarati in Kozariščah je še vedno v vodi, nekatere od teh so z vodo oblite z vseh strani. Nekateri gasilci dežurajo, večina jih je na zasluženem počitku.

Prekopi, mostovi

Znižujejo se tudi vode na zgornjepivški planoti. Včeraj so vojaki, domačini in drugi počistili cesto skozi Bač, pesek in naplavine, ki jih je v vas prinesla deroča reka v sredo. Danes, v petek, je Bač čist in suh, pa še vedno poln vreč. Že v četrtek popoldne, potem ko so se o ukrepu dogovorili ilirskobistriški civilna zaščita, gasilci in župan Emil Rojc, so s prekopom ceste, po kateri je voda drla iz smeri Koritnic, in izkopom jarka, vodo preusmerili na polje proti vzhodu.


Vodo še vedno izčrpavajo iz 30 hiš v Baču in v Koritnicah, ki so bile še danes nedostopne po asfaltu, dostopne pa le po 23-kilometrski gozdni cesti. Pri Keševih na Baču so nam pokazali, kako se voda še vedno dobesedno iz zidu v curku steka na tla kleti pod nivojem površja, odkoder jo prečrpavajo navzgor, ven na dvorišče. Ljudje upajo, da jim kljub napovedanemu dežju s sobote na nedeljo vreč ne bo treba ponovno uporabiti.

Bač suh, v kleti še vedno teče

Danes so na cesti Knežak-Bač na mestu vsakokratnih poplav prav tako čez cesto skopali jarek in tako sprostili odtok vode v smeri Pivke, ki zbira vode te planote in odteka proti Postojnski jami. Prepust in začasni most bosta začasno ostala zasilna, kot je dejal poveljnik civilne zaščite Janko Slavec, pa bodo morali odgovorni poiskati trajno rešitev. Obe cesti do Koritnic, iz Knežaka in iz Bača bosta jutri, v soboto, predvidoma prevozni.

Loško dolino, Cerknico in Ilirsko Bistrico oziroma tamkajšnje prizadete kraje je včeraj obiskal predsednik države Borut Pahor. Kot so povedali župani, se je predsednik dejal, da se bo zavzel z to, da se tokrat res uresničijo ukrepi za izboljšanje varnosti pred poplavami, zavzel pa se je tudi za koordiniran nastop županov in njihove predloge protipoplavnih ukrepov, za čas, ko bo o teh tekla beseda v vladi.

Ilirskobistriški župan napoveduje velike protipoplavne ukrepe, ki» bodo veliko obsežnejši in dražji«, kot sta prekopa na kraških poljih treh vasi zgornjepivške planote, ki so del občine Ilirska Bistrica. »Takoj bomo iz osnutka občinskega prostorskega načrta umaknili vse predloge za pozidave na poplavnih območjih,« je napovedal Rojc. Ker se je voda iz zadrževalnega jezera Mola v tokratnih poplavah dvakrat prelila, bo župan na predlog koncesionarja, VGP Drava, sprožil spremembo pravilnika o upravljanju akumulacijskih jezer, ki je zdaj v poskusni uporabi. »Znižali bomo vodostaj, zato da bomo zagotovili večje rezerve za visoke vode,« je napovedal Rojc.

Pojasnil je tudi, da je občina poleg obstoječih protipoplavnih študij naročila dodatne, ukrepe pa bodo načrtovali na podlagi različnih padavinskih scenarijev, na primer ali bo prispevno območje voda Dleto (območje izvirov Reke ob slovensko-hrvaški meji) ali Brkini ali bo šlo predvsem za hudournike. Eden od ukrepov pa bo tudi zgraditev vodnega zadrževalnika. Zadrževalnik pri Jablanici je že leta načrtovan, pa nikoli zgrajen, dejansko pa ga vodo verjetno zgradili dolvodno od Jablanice.

Prihaja prva pomoč, zbirajo denar

Župan Janez Komidar je za Delo povedal, da se na transakcijski račun občine že stekajo denarne donacije, do zdaj od deset evrov pa do 2000 evrov, donirajo pa posamezniki in podjetja. Občine in humanitarne organizacije so številke računov, na katerih zbirajo denarno pomoč, objavile na svojih spletnih straneh. Aktivisti Rdečega križa zbirajo podatke po terenu, župnijska Karita v Loški dolini bo kmalu pripravila obrazce za vlogo za pomoč.

Ilirskobistriški prostovoljci Rdečega križa so bili danes na Baču. »Krajevna skupnost se je zelo dobro organizirala. Ljudje so nas zelo lepo sprejeli. Bolj jih je rdazveselilo to, da smo se spomnili nanje in jih obiskali, kot pa hrana ali pralni prašek, ki smo jim ga dali,« je povedala sekretarka Rdečega križa Jožica Vidmar. Ob našem obisku in ogledu še vedno zalite kleti, v kateri je še vedno nekaj kozarcev ozimnice, ki je »preživela« poplavo, sta nama to potrdili tudi Slava Ludvik in Milunka Nuncia.» Bilo je res grozno. Ko je v sredo proti jutru grmelo in bliskalo in je zmanjkalo še elektrike, so še pumpe prenegale delat! Veliko nam pomeni, da so nas prišli pogledat, radi pa vzamemo tudi pomoč, saj si s 400 evri pokojnine res ne moremo veliko pomagati,« je povedala Slava Ludvik.

Jutri, v soboto, pa v Cerknico oziroma Dolenjo vas prihaja avtobus prostovoljcev z Jesenic, z njimi pa prihaja tudi tona hrane in več razvlažilcev prostorov. Zbrali so jih humanitarni organizaciji Ejga - za lepše Jesenice in društvo Up. »Poplavljencem želimo sporočiti, da v težavah niso ostali sami«, je dejal dr. Ahmed Pašić, vodja civilne pobude Ejga.