Glasovanje o NLB ne kaže strankarske discipline

Šarčevo navodilo za SMC nepričakovana gesta, druge stranke o njem skopo.
Fotografija: Večina strank trdi, da bodo imeli poslanci pri petkovem glasovanju o mandatarju proste roke. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Večina strank trdi, da bodo imeli poslanci pri petkovem glasovanju o mandatarju proste roke. FOTO: Leon Vidic

Že pri enem prvih poslanskih glasovanj tokratnega sklica državnega zbora, o zaščiti NLB, so poslanci posameznih poslanskih skupin glasovali različno. Zakon za zaščito vrednosti državne kapitalske naložbe v NLB je bil sprejet z 59 glasovi, nasprotovalo mu je 11 poslancev, 20 pa jih ni glasovalo.

Med tistimi, ki niso glasovali, je bilo sedem poslancev SDS, tudi predsednik Janez Janša, ter prvak LMŠ Marjan Šarec in štirje poslanci SD. Proti zakonu so glasovali iz SMC izključeni Milan Brglez, sedem poslancev Levice, Franc Kramar iz Saba in dva poslanca SNS, tudi njen predsednik Zmago Jelinčič. Bodo zato poslance disciplinirali in nadzorovali ob petkovem glasovanju o mandatarju?

Večina strank trdi, da ne. Nekatere pa Šarčevega napotila poslancem, naj glasovnice fotografirajo, ne želijo niti komentirati. V SD pričakujejo, da bodo »njihovi poslanci glasovali enotno ter v skladu z volilnim programom stranke«, v Sabu so se komentarja vzdržali.

V SMC so kritični, navodilo se jim zdi nekoliko nepričakovana gesta, ki pri njih ne bi bila sprejeta z naklonjenostjo, saj je »temelj vsega, kar počnejo skupaj v politiki, medsebojno zaupanje«.

Tudi v Levici poudarjajo, da kaj takšnega svojim poslancem niso in ne bodo nikoli naročili, saj delajo konsenzualno in na temelju medsebojnega zaupanja, tovrstne prakse pa so tudi v nasprotju z njihovimi demokratičnimi načeli.

V Desusu trdijo, da doslej poslancev ob glasovanju niso disciplinirali, imajo pa, kot v SD, dogovor, da glasovanje v nasprotju z usmeritvami stranke, vnaprej napovedo.

V SDS na naša vprašanja niso odgovorili, v NSi pa so poudarili, da glasovanja ne bodo nadzorovali.

Komentarji: