Globa za parkiranje brez listka iz parkomata v Ljubljani vendarle 40 evrov

Ljubljanski svetniki na izredni seji spremenili odlok o cestnoprometni ureditvi v mestu, ki je globo izenačil z zakonsko določeno.

Objavljeno
11. julij 2011 18.37
Posodobljeno
11. julij 2011 18.51
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana - Kdor v Ljubljani ne bo plačal parkirnine na parkirnih prostorih, kjer je treba v avtu kot dokaz pustiti listek iz parkomata, oziroma bo prekoračil označen čas, bo oglobljen le s 40 evri.

Ljubljanski mestni svet je na današnji izredni seji namreč izglasoval spremembo odloka o cestno prometni ureditvi, po kateri je zdaj nedvoumno jasno, da globe ne bodo zaračunavali sklicujoč se na 98. člen novega zakona o pravilih cestnega prometa, kjer je govor o 200-evrski globi, temveč bodo sledili 68. členu istega zakona, kjer je globa za tak prekršek petkrat manjša.

Spremembo so svetniki sprejeli po hitrem postopku, pri čemer jih je bilo 27 za, pet proti, trojica pa se je glasovanja vzdržala.

Da je bil pri opozicijskih svetnikih tak odpor proti petkratnemu znižanju glob za sorazmerno manj pomemben cestno-prometni prekršek, sta bila glavna »krivca« svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni) in župan Zoran Janković.

Prvi je dal jasno vedeti, da izgleda, kot da mestni svetniki s tem, ko so globo s prvotnih 200 evrov znižali na 40 evrov, tistim, ki bi parkirali na javnih parkirnih površinah, a ne bi plačali parkirnine, pri globi »podarili« 160 evrov.

Ta nova določba v mestnem odloku o cestnoprometni ureditvi je zanj nepotrebna, saj je le ponavljanje popolnoma jasnih 65. in 68. člena zakona o pravilih cestnega prometa. Županu je očital, da si je izmislil, da je zakon nejasen le zato, da bi opravičil neznanje svojih služb, ki v zakonu ne znajo najti ustreznih členov, po katerih bi sankcionirali prekrškarje. Hkrati je napovedal, da bo dal odlok v primeru sprejetja njegove spremembe v nadzor tako prometnemu ministru Patricku Vlačiču kot finančnemu ministru Franciju Križaniču. Prepričan je, da gre za zlorabo odloka iz naslova taks in parkirnin.

Globa za parkiranje na kolesarski stezi je 200 evrov

Več svetnikov pa je razjezila županova aroganca, ki ni hotel s svojim dopolnilom spremeniti še 30. člena odloka, kjer je za nedovoljeno parkiranje na kolesarski stezi predvidena globa 200 evrov, v novem cestno-prometnem zakonu pa 80. To so mu »dobrohotno« predlagali Gregor Istenič, Metka Tekavčič (oba SD) in Meta Vesel Valentinčič (Desus).

Zaleglo ni niti opozorilo Dragutina Mateja (SDS), da bi tako odbijanje razumnih pobud mestnih svetnikov lahko imelo tudi posledice, ko se bo kdo od prekrškarjev pritožil na izdano globo in jo zaradi spornega 30. člena tudi dobil.

Zoran Janković je po koncu seje vse razprave opozicijskih svetnikov označil za politikantske in dejal, da bo popravljeni odlok začel veljati takoj po petkovi objavi v Uradnem listu in da nobenemu od 6 prekrškarjev, za katere je bil pripravljen predlog za 200-evrsko globo za neplačano parkiranje, te ne bo treba plačati.