Gneča na cestah vse večja, zastoji vse daljši

Med 13 in 14 kilometrov dolg zastoj je nastal na podravski avtocesti. Gneča je tudi na mejnih prehodih.

Objavljeno
27. julij 2013 10.40
*iza* Promet
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Vrhunec turistične sezone in napovedani vročinski val sta na ceste, kot kaže, privabila številne voznike, ki se na pot podajajo predvsem v smeri mejnih prehodov in Obale. Promet po državi je gost, zastoji pa vse daljši.

Na podravski avtocesti je med priključkom Zlatoličje in razcepom Draženci iz smeri Maribora nastal okoli devet kilometrov dolg zastoj, ki se nadaljuje tudi skozi Podlehnik proti Gruškovju.

Gneča je tudi pred predorom Karavanke v smeri Avstrije, kjer je nastal približno dva kilometra dolg zastoj, precej daljši pa je v smeri Slovenije − približno 15-kilometrski. Gost promet je tudi na cesti Lesce - Bled.

Promet je povečan predvsem proti Primorski in Obali ter na cestah proti mejnim prehodom s Hrvaško. Zastoji nastajajo na koncu primorske avtocesti od Bertokov proti Kopru ter na cestah Koper - Izola - Portorož, Koper - mejni prehod Dragonja, Hrušica - mejni prehod Starod in Ilirska Bistrica - mejni prehod Jelšane.

Vozniki osebnih vozil na mejnih prehodih Gruškovje in Sečovlje pri izstopu iz države čakajo 20 minut, na Jelšanah 30 minut, na Dragonji uro in petnajst minut, na Starodu pa uro in pol. Pri vstopu v državo na Dragonji in Sečovljah čakajo 45 minut, na Gruškovju pa do 20 minut.

Na Madžarskem so zaradi visokih temperatur 27. in 28. julija odpovedane vse omejitve za tovorni promet nad 7 ton in pol, ki veljajo čez vikend. Vožnja je dovoljena za vsa tovorna vozila.

V skladu z uredbo avstrijskega Ministrstva za promet velja med 8. in 14. uro v predoru Karavanke prepoved za tovorna vozila nad sedem ton in pol. Na primorskih cestah ne smejo voziti med 6. in 16. uro, po ostalih cestah v Sloveniji pa med 8. in 13. uro.