Gold club obupal nad Eriko in Kranjsko Goro

Parcelo in gradbeno dovoljenje za nov hotel na pragu Triglavskega narodnega parka Gold club prodaja za 4,5 milijona evrov.

Objavljeno
21. februar 2014 20.32
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Kranjska Gora – V sežanskem Gold clubu so se po dveh letih, odkar so porušili znameniti hotel Erika ob Ruski cesti na vstopu v območje Triglavskega narodnega parka, odločili, da ne bodo zgradil novega. »Vlaganje v obdobju zaostrenih gospodarskih razmer v Sloveniji ni racionalno,« je odločitev utemeljil Marjan Petrovič iz Gold cluba, ki pravi, da so v Kranjski gori delali na tem, da bi jih kot investitorje omogočili.

Parcelo in dokumentacijo skupaj z gradbenim dovoljenjem bo Gold club prodal. Izklicna cena je 4,5 milijona evrov, zdaj se o morebitni prodaji pogovarjajo z več interesenti. »Premislili bomo, komu bomo prodali parcelo,« pravi Marjan Petrovič.

Gold club je od družbe TP Erika v stečajnem postopku leta 2004 kupil 14.000 kvadratnih metrov zemljišča skupaj z nekdanjim hotelom Erika. Objekt, ki je bil precej dotrajan, obnova pa ni bila smiselna, so pred dvema letoma podrli ter pridobili gradbeno dovoljenje za nov hotel visoke ravni ponudbe. Čeprav so za 13 milijonov evrov vredno naložbo porabili že 1,2 milijona evrov, so zdaj projekt opustili.

Očitki na račun občine

»Nismo obupali, vendar moramo s svojim denarjem ravnati racionalno,« je dejal Petrovič. Načrte so snovali v obdobju (prvič so namero uradno predstavili leta 2006), ko je bil dostop do denarja lažji. Pričakovali so tudi evropska sredstva za gradnjo, vendar s kandidaturo niso bili uspešni, projekt pa so spremljali tudi drugi zapleti. V hotelu s 60 sobami na pragu Triglavskega narodnega parka (TNP) so hoteli urediti igralnico, ki so jo v Kranjski Gori najprej podprli, a se je nato občinski svet premislil. Podžupan Kranjske Gore Bogo Košir je predstavnike Gold cluba pred leti obtožil podkupovanja, pravi Petrovič, ki meni, da so v Kranjski Gori delali na tem, da bi investitorja onemogočili, čeprav so bili pripravljeni še dodatno vlagati v kraj. Dejal je še, da »nismo bili pravi; prava sta bila le Hit in (Florjan) Velikajne (nekdanji solastnik igralnice Larix).«

»Nasprotovali smo samo igralnici«

Župan Jure Žerjav je Petrovičeve očitke zavrnil in dejal, da je edina stvar, ki je Gold club ni dobil, soglasje občine za izvajanje igralniške dejavnosti. »Za urejanje dokumentacije in pridobivanje soglasij za gradbeno dovoljenje smo bili korektni,« je dejal župan. Petrovič županu ni ostal dolžan: »dejanj ni bilo, besede pa so zastonj«. Odločitev za zavrnitev izdaje soglasja za igralnico v Eriki je bila prava, saj »kjer so sprostili igralništvo, imajo danes precej večje probleme kot v Kranjski Gori,« je dejal Žerjav in pri tem izpostavil Novo Gorico.

Po njegovem je za Kranjsko Goro škoda, ker se investitor umika. Z novim hotelom Erika bi popestrili ponudbo, še pomembnejše pa je za župana to, da ne bo novih delovnih mest. V Gold clubu so najprej načrtovali do 90 zaposlitev, vendar so število nato zmanjšali na 50. Župan se boji, da bi napovedan novi davek na nepremičnine lahko spodbudil še katerega od lastnikov nepremičnine v Kranjski Gori, da bi prodal svoje premoženje in se s tem izognil stroškom.

Direktorica lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav obžaluje, da Gold club ne vidi druge možnosti, kot da odstopi od načrta. Čeprav ugotavlja, da čas za investicije ni prijazen, verjame, da območje ob nekdanjem hotelu Erika ostaja idealna in prestižna lokacija, kjer je mogoče oblikovati ponudbo za prestižne goste. Veseli bodo tudi morebitnega drugega investitorja, je dejala Žerjavova.