Gorenjci varčujejo s pomočjo Švicarjev

Dobršen del denarja za več kot pet milijonov evrov vredno energetsko sanacijo 12 javnih objektov iz švicarskega finančnega mehanizma.

Objavljeno
16. september 2015 20.44
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bled – V desetih občinah so v zadnjih štirih letih energetsko sanirali 12 javnih objektov, za kar so porabili 5,2 milijona evrov. Dobršen del denarja je prispevala Švica, slovesnosti ob koncu projekta pa se je na Blejskem gradu udeležila tudi predsednica Švicarske konfederacije Simonette Sommaruga.

V sklopu projekta Obnovljivi viri energije v alpskem prostoru so načrtovali energetsko sanacijo v petih osnovnih šolah v gorenjskih občinah Kranjska Gora, Gorje, Bled, Žiri in Gorenja vas - Poljane ter kranjskega bazena, zaradi spremembe menjalnega tečaja med švicarskim frankom in evrom pa jim je švicarska vlada pred dvema letoma odobrila dodaten denar še za šest investicij v občinah Preddvor, Jezersko, Škofja Loka in Tržič. Direktor BSC Kranj Rok Šimenc, ki je bedel nad projekti, je poudaril, da bodo zaradi posodobitev skupaj privarčevali 300.000 evrov na leto, poleg tega bodo 700 ton nižji izpusti ogljikovega dioksida.

Eno največjih sanacij so izvedli v Osnovni šoli Gorje, kjer so za skoraj milijon evrov posodobili sistem ogrevanja šole, zamenjali dotrajana okna in zunanja vrata, sanirali del fasade šole. Župan Peter Torkar je poudaril pomen švicarskega mehanizma zaradi omejenih občinski finančnih virov, ravnatelj Milan Rejc pa ugotavlja, da se že poznajo ekonomski prihranki, izboljšale pa so se tudi bivalne razmere.

Švicarski prispevek dopolnjuje druge finančne vire (evropski skladi, norveški finančni mehanizem), je dejala ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj in dodala, da se s projektom zmanjšujejo gospodarske in socialne razlike med Slovenijo in drugimi državami, hkrati pa tudi razlike med urbanimi središči in šibkejšimi območji na obrobjih in zunaj urbanih središč. Do leta 2017 bo Slovenija iz švicarskega mehanizma skupaj prejela 20 milijonov švicarskih frankov (okoli 18 milijonov evrov), skupaj pa bodo izvedli štiri večje projekte in 42 manjših. Predsednica Švicarske konfederacije Simonette Sommaruga je v nagovoru županom gorenjskih občin dejala, da je treba o pomenu rabe obnovljivih virov energije in energetski vzdržnosti učiti že učence.