Gorenjevaški, železnikarski in žirovski župan v skupno akcijo za pediatra

Pediatrične ambulante ostajajo zaprte zaradi »neustrezne opremljenosti«.

Objavljeno
29. september 2015 21.42
Gorenja vas
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Pediatrične ambulante v zdravstvenih postajah v Gorenji vasi, Železnikih in Žireh ostajajo zaprte, ker je tako odločil razširjeni kolegij za pediatrijo Pediatrične klinike v Ljubljani. Župani Milan Čadež, Anton Luznar in Janez Žakelj pravijo, da bodo združili moči, da bo pediater spet na voljo v Poljanski in Selški dolini.

Občine Gorenja vas - Poljane, Žiri in Železniki so si od februarja, ko je bila preventivna pediatrična dejavnost v njihovih krajih tudi zaradi neustreznih prostorov in opreme začasno prekinjena, prizadevale za njeno ponovno vzpostavitev.

Posodobili so prostore in opremo, zato so bili župani še toliko bolj šokirani, ko jih je Sabina Dietner, direktorica Zdravstvenega doma Škofja Loka, 28. septembra z dopisom obvestila, da zaradi odločitve razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za pediatrijo v okviru ministrstva za zdravje ambulante v Gorenji vasi, Železnikih in Žireh ne morejo začeti znova delovati, ker da so prostori neprimerno opremljeni. To je bila hladna prha še zlasti za župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, saj je prejšnji teden javno napovedoval, da bodo že oktobra v Gorenji vasi spet poskrbeli za 900 otrok. Glede na dopis iz ZD jih bodo morali starši spet voziti na cepljenje in posvetovalnico v Škofjo Loko.

RSK za pediatrijo je na seji 9. septembra sklenil, naj se pediatrična služba zaradi neustrezno opremljenih prostorov v dislociranih postajah izvaja zgolj v centralnem pediatričnem dispanzerju zdravstvenega doma. Če pa bi bilo mogoče zagotoviti minimalne standarde, člani kolegija predlagajo, naj se na enem mestu vzpostavi pediatrična ambulanta, morda s koncesijo, ki bi pokrivala območje občin Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri.

»Ena ambulanta je ustrezna rešitev«

Župani takšno rešitev zavračajo, saj bi po njihovem moralo biti za otroke poskrbljeno v mreži javnega zdravstva. Direktorica ZD Škofja Loka Sabina Dietner je za Delo povedala, da gre za težave, ki se vlečejo že dve leti.

»Takrat so me pediatrinje prvič opozorile na smernice, za katere so izvedele na izobraževanjih, da ne bodo mogle več preventivno opravljati dela in cepljenja po Selški in Poljanski dolini. Z vodjo pediatrije sva lani poleti obiskali vse tri župane in pojasnili, da dolgoročno ne morejo več zdržati, ker namesto 5,16 zdravnika delajo manj kot štiri pediatrinje, poleg tega je drugo zdravstveno osebje preutrujeno. Pomagamo si z dvema upokojenima zdravnicama, a niti onidve ne zmoreta vsega. Februarja smo morali zato preseliti delo treh zdravstvenih postaj v Škofjo Loko,« je pojasnila.

Druga stvar je t. i. cepilna veriga. Strokovnjaki so si ogledali prostore v omenjenih postajah, kjer poteka cepljenje. »In junija sem pristojnim na občinam pojasnila, na koga se morajo obrniti pri ureditvi prostorov, da ne bo težav.« Na vprašanje, ali se ji zdi ena ambulanta, ki jo predlaga RSK, ustrezna rešitev, je direktorica odgovorila, da bi v njej poleg preventivne delovala tudi kurativna dejavnost, in to vse dni v tednu. »Da, to je ustrezna rešitev, vse bi bilo na enem mestu. Menim, da bi lažje tudi pridobili pediatra za takšno delo v eni ambulanti,« je sklenila sogovornica.