Goriška brda imajo nov hotel San Martin

Z novo pridobitvijo ima idilična pokrajina na najzahodnejšem delu Slovenije že več kot petsto postelj.

Objavljeno
08. november 2013 18.12
Rebolium-Rebula skozi čas na Gradu Dobrovo, 10. maja 2013
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Šmartno – Na martinovo v Šmartnem odpira vrata nov družinski hotel San Martin, čigar vrednost je ocenjena na dva milijona evrov, družina Vesne in Bogdana Valentinčiča pa je zanj pridobila kar 485.787 evrov nepovratnih sredstev Sklada za regionalni razvoj.

Hotel San Martin so po besedah Vesne Valentinčič zgradili v dveh letih, ima pa kar 1700 kvadratnih metrov površin, kjer so med drugim uredili restavracijo, konferenčno dvorano, finsko, solno in degustacijsko sobo, vinoteko in 19 različnih hotelskih sob, kjer bo do prenočišča prišlo 50 gostov. V prostorih hotela je sicer nekoč domovala vaška šola, zdaj pa bo stavba tematsko razdeljena po tipičnih briških pridelkih, in sicer briškim sadjem, vinsko trto in oljkami. Sobe so poimenovali po vaseh in legah Goriških brd, med njimi pa je 13 eno oziroma dvoposeteljnih, dve družinski, dve suiti in dva apartmaja.

»Hotel je za nas pomembna pridobitev, saj z njim v Brdih prestopamo številko petstotih postelj,« poudarja Ariana Suhadolnik, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. V tem delu Slovenije so imeli še pred desetletjem občutno pomanjkanje ležišč, razmere pa so se v zadnjem času precej spremenile, saj območje obiskuje čedalje več gostov, med katerimi prednjačijo Avstrijci in Italijani.

In ker Brici spodbujajo ekološko ozaveščenost in mobilnost, so se tudi v hotelu San Martin vključili v projekt Bikeways, s pomočjo katerega bodo domačim in tujim gostom izposojali električna kolesa. Hotel bo do kolesarjev prijazen, saj ponuja tudi garažo za shranjevanje koles, delavnico za manjša popravila in pralnico. Hotelsko parkirišče so prilagodili potrebam projekta Ego zero, ki ponuja turistično pot z električnimi avtomobili in polnilnico zanje.