Gost promet na slovenskih, hrvaških in avstrijskih cestah

Na mejnih prehodih vozniki za izstop iz države čakajo eno uro.

Objavljeno
02. avgust 2014 10.53
ZASTOJI NA AVTOCESTI
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Na slovenskih cestah, kjer je gost promet že od jutra, so se kolone vozil na najbolj obremenjenih delih še povečale. Na koncu podravske avtoceste je kolona vozil dolga že 15 kilometrov. Med mejnimi prehodi so najbolj obremenjeni Sočerga, Gruškovje, Jelšane in Dragonja, kjer vozniki za izstop iz države čakajo eno uro.

Ta konec tedna je med prometno najbolj obremenjenimi, promet je povečan iz smeri Avstrije in Italije proti Hrvaški. Najdaljše kolone se vijejo na podravski avtocesti med Marjeto in Draženci v smeri Hrvaške in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje, na Prometno-informacijskem centru za državne centre zato priporočajo uporabo mejnih prehodov Središče ob Dravi, Zavrč, Rogatec in Dobovec.

Na Gorenjski avtocesti gori vozilo

Gost promet z zastoji je tudi na koncu pomurske avtoceste v Pincah v smeri Madžarske in na ljubljanski zahodni obvoznici med razcepoma Koseze in Kozarje v smeri proti Primorski. Prav tako so prometno obremenjene nekatere ceste na Primorskem. Zastoji pa že celo dopoldne nastajajo na cestah Koper - Šmarje - Dragonja v obe smeri ter med Ilirsko Bistrico in mejnim prehodom Jelšane.

Na gorenjski avtocesti med priključkom Lipce in počivališčem Jesenice v smeri Karavank promet ovira tudi goreče vozilo, zaradi katerega na tem delu ceste nastaja zastoj.

Na prvo avgustovsko soboto zastoji tudi zaradi tujih turistov nastajajo pred mejnimi prehodi. Na Sočergi in Gruškovju je treba za izstop iz države čakati 15 minut. Na mejnem prehodu Jelšane vozniki tako za izstop kot vstop v državo čakajo 20 minut. Najdaljše kolone pa nastajajo na mejnem prehodu Dragonja, kjer je treba za izstop čakati eno uro, za vstop pa 40 minut.

Zastoji tudi na Hrvaškem

O povečanem prometu in zastojih danes poročajo tudi s Hrvaške, kamor je namenjen tudi velik delež vozil na naših cestah. Po podatkih hrvaškega avtokluba so najbolj obremenjene ceste v smeri proti morju in od morja proti notranjosti Hrvaške, in sicer avtocesta Bregana-Lipovac v smeri izhodov proti jadranski magistrali, ceste istrskega ipsilona, most na Krk in ceste v turistična mesta.

Kot je za STA pojasnil Vasja Podkrižnik s prometno-informacijskega centra, se bo stanje v Sloveniji v naslednjih urah umirilo na cestah, ki iz notranjosti vodijo proti Obali. Na cesti iz Kopra proti Dragonji pričakujejo povečan promet v obe smeri do poznih popoldanskih ur, prav tako se pred večerom ne bo umirilo stanje na podravski avtocesti, je dejal.

Povečan promet proti mejnim prehodom s Hrvaško in proti Obali je pričakovati tudi v nedeljo dopoldne, v nedeljo popoldne pa bo povečan promet v obratni smeri, torej na tistih cestah, ki vodijo od mejnih prehodov s hrvaško proti notranjosti države in tudi naprej proti Avstriji, napoveduje Podkrižnik.

Obremenjene tudi avstrijske ceste

Ob začetku počitnic v nemški zvezni deželi Bavarski so danes močno obremenjene tudi avstrijske avtoceste v smeri juga. Avstrijski avtoklub ÖAMTC že od jutra poroča o povečanem prometu, zastoji pa nastajajo tako na zahodni avtocesti A1 kot tudi na turski avtocesti A10.

Na avtocesti A10 se vozniki od meje do cestninske postaje St. Michael pomikajo le po polžje. Še dodatno situacijo otežujejo trki in okvarjena vozila. Nastal je okoli 20-kilometrski zastoj.

Močno obremenjena je tudi karavanška avtocesta A11. Čakalna doba pred karavanškim tunelom je več kot dve uri, nadalje so številni dopustniki obtičali pred vozliščem Beljak zahod.

Rekordni zastoji tudi v Franciji

Nič boljše ni stanje na pirnski avtocesti A9. Po navedbah ÖAMTC med Inzersdorfom in verigo tunelov Klaus v smeri juga nastajajo do 15 kilometrov dolge kolone.Velika gneča je bila danes tudi na francoskih cestah. Po vsej državi je nastalo rekordnih 915 kilometrov zastojev. V nekaterih delih države je situacijo še poslabšal dež.

Najslabše so jo odnesli vozniki, ki so se podali južno od Lyona in pri tem obtičali v 31 kilometrov dolgem zastoju. V smeri Italije je bilo treba za prehod čez tunel Mont Blanc čakati več kot dve uri. Oblasti so voznike pozvale k maksimalni pozornosti.