Gradbince pred razlaščencem varovali varnostniki

Anton Smuk se ne bo sprijaznil z razlastitvijo in pričakuje pravično odškodnino ali nadomestno zemljo.

Objavljeno
11. marec 2014 21.20
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Šmartno pri Litiji – Da razlaščenec ne bi ponovno oviral gradnje, je Direkcija Republike Slovenije za ceste (DRSC) zavarovala severni del bodoče šmarske obvoznice s poklicnimi varnostniki, ki so delavcem podjetja Trgograd včeraj omogočili nadaljevanje gradnje.

Razlaščenec Anton Smuk je upošteval varnostni trak, ki je bil speljan okrog njegovega nekdanjega zemljišča in na gradbišče ni vstopil. Za Delo je povedal, da bosta z njegovim pravnim zastopnikom naredila vse, da dobi pravično odškodnino in ne samo malo več kot sedem evrov za kvadratni meter, kolikor mu ponuja država. V nasprotnem primeru pa zahteva nadomestno zemljišče za dve razlaščeni parceli v skupni izmeri 1780 kvadratnih metrov. Po njegovem prepričanju je država lopov, šmarska občina pa ima v lasti zemljišča, ki bi bila primerna za menjavo, a tega noče storiti, ker jih ima »rezervirane za barabe«. Šmarski župan Milan Izlakar je presenečen, da je pri izvedbi tako pomembnega projekta prišlo do takšnih zapletov, je pa zadovoljen, da se gradnja nadaljuje. Zdaj namreč ves tranzitni tovorni promet iz Litije na Dolenjsko poteka skozi občinsko središče, kar jezi domačine, saj je življenje ob ozki državni cesti postalo nevzdržno. To je tudi glavni vzrok, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo DRSC februarja lani izdalo odločbo o odobritvi 4,2 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za gradnjo obvoznice, na katero Šmarčani čakajo že petdeset let.

Bo Smuk plačal varovanje?

Domačini podpirajo gradnjo obvoznice, a bi tudi Smuk moral dobiti pošteno odškodnino, pravijo. Varnostniki bodo varovali gradbišče tudi v prihodnjih dneh, kar bo DRSC, po naših neuradnih informacijah, stalo več 10.000 evrov. Neuradno smo izvedeli, da bo DRSC vračilo denarja od Smuka izterjala po sodni poti.

Nadaljevanje gradnje

Na DRSC so za Delo povedali, da je pravna podlaga za nadaljevanje gradnje na tem delu obvoznice sklep Okrajnega sodišča v Litiji, ki je v tožbi Republike Slovenije proti Antonu Smuku, zaradi motenje posesti pri gradnji šmarske obvoznice, lani jeseni izdalo začasno odredbo, s čimer so razlaščencu do pravnomočne odločitve sodišča prepovedali posegati v lastnino države. To se je zgodilo, potem ko je Smuk septembra lani s traktorjem in avtom zaprl gradbišče in tako preprečil nadaljevanje gradbenih del na nekaj deset metrov dolgi trasi. Na začasno odredbo je razlaščenec vložil ugovor in državo tožil še zaradi motenja posesti, pri obeh zadevah pa ni uspel. Zaradi motenja posesti ga je tožila tudi država. Sredi prejšnjega meseca pa je litijsko sodišče zavrnilo ugovor in začasno odredbo potrdilo. Smukov pravni zastopnik Marjan Feguš se na naše klice včeraj ni odzval.