Gradnja za ministra ni več vprašanje

Hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem naj bi začeli graditi že leta 2018.

Objavljeno
09. marec 2016 20.44
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je koroškim poslancem, predsedniku odbora za gradnjo tretje razvojne osi Maticu Tasiču in predsednici območne gospodarske zbornice Koroška Tatjani Kupnik zatrdil, da gradnja tretje osi ni več vprašanje. Napovedal je, da bodo dela na drugem odseku severnega dela tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem začeli že prej kot marca 2019, kot je Korošcem lani obljubil predsednik vlade Miro Cerar.

Zaradi čimprejšnje zagotovitve pretočnosti v tem delu države se je minister Gašperšič zavzel za usklajene aktivnosti na obeh odsekih, to je od avtoceste do Velenja in naprej do Slovenj Gradca. Po besedah predsednika odbora za gradnjo tretje osi na Koroškem Matica Tasiča je minister napovedal, da bodo kmalu sprejeli tudi državni prostorski načrt za odsek tretje razvojne osi od Šentruperta do Velenja. Za odsek od Velenja do Slovenj Gradca je že pripravljen, za odsek od Slovenj Gradca do Dravograda in od Dravograda do Holmeca pa država še čaka na različice, ki jih pripravljajo Korošci.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki Darsa, ki v tem projektu nastopa kot investitor. Koroški poslanec Ivan Škodnik je povedal, da je za Dars ključen dokument za začetek gradnje nov nacionalni program prometa v Sloveniji, ki bo še letos šel v obravnavo in potrditev v državni zbor. »Ministru smo predlagali, da bi na trasi Velenje–Slovenj Gradec čim prej začeli dela, saj je ta del ceste že umeščen v prostor in bi s tem pridobili čas. Dogovorili smo se, da bodo pripravili časovni načrt nadaljnjih aktivnosti, minister pa je zagotovil, da je projekt hitre ceste od avtoceste A1 do Slovenj Gradca prešel v operativno fazo z jasno določenimi obveznostmi za njegovo uresničitev,« je povedal Škodnik in dodal, da so imeli zaradi Civilne iniciative Braslovče pomisleke do sedanje trase od avtoceste do Velenja (F2), a so jim odgovorni z ministrstva povedali, da je ta trasa najbolj verjetna.