Gregorčki prinašajo pomlad

Včeraj zvečer so gregorčke na pot pospremili tudi v Železnikih z željo, naj voda odžene vse skrbi in prežene zimo.

Objavljeno
12. marec 2012 09.14
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj
Železniki – Z željo, da bi voda odnesla vse slabo, pregnala skrbi in zimo ter prinesla pomlad, so včeraj zvečer pisane, lično izdelane ladjice, imenovane gregorčke, na pot pospremili v mnogih slovenskih krajih. Tudi v Železnikih, kjer so v vodo spustili umetnine s pečatom krajev pod Ratitovcem.

»Ati mi je pomagal izdelati gregorčka, a sama sem se odločila, da izdelava punkelj (blazino, na kateri pod spretnimi prsti nastaja čipka),« je dejala Deja Dolenc in na vprašanje, ali zna klekljati, suvereno prikimala. Gregorčka v obliki plavža pa je pred najstarejšo hišo v vasi, kjer se je ob prijetnem, čeprav vse bolj vetrovnem predvečeru gregorjevega zbralo več kot sto ljudi, prinesel Lenart Hudolin: »Plavž je peč in stoji sredi Železnikov. Všeč mi je in upam, da bo ta moj plavž plaval.«

Tradicija spuščanja gregorčkov oziroma barčic, kot ponekod rečejo plavajočim hiškam, v katere namestijo svečko, je na Gorenjskem ukoreninjena tudi v Tržiču, Kropi in Kamni Gorici, torej v krajih, ki so imeli bogato železarsko oziroma čevljarsko tradicijo. Na predvečer gregorjevega (12. marca) so s tradicijo spuščanja luči v vodo začeli rokodelci, ki so se tako poslovili od obdobja, ko so pri svojem delu uporabljali brljavo svetlobo. Menda je bila v Železnikih tradicija takšna, da so rokodelci ustvarili papirnate ladjice, vanje postavili po več gorečih sveč in jih spustili po vodi. Pri tem so močno upali, da bo voda odnesla neprijetno delo pri slabi luči. Danes je tradicija spuščanja gregorčkov v vodo postala izziv predvsem za spretne otroške roke, pod katerimi iz recikliranih, naravnih in vseh drugih materialov nastajajo pisane umetnine.

V nekaterih krajih bodo gregorčke spuščali še danes, in sicer v kanjonu Kokre v Kranju ob 18. uri, uro prej pa jih bodo izdelali v Kranjski hiši. Tudi v Komendi bodo ob ribniku Križ gregorčki zaplavali danes, ko se bo okoli 18.30 začelo večeriti. Gregorčke v Železnikih so izdelale spretne otroške roke.