Grobovi še vedno burijo duhove

NSi prepričala poslance, da so podprli njen predlog.

Objavljeno
19. maj 2015 21.12
vidic parlament
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Državni zbor je po šesturni polemični razpravi podprl predlog zakona o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je predlagala skupina poslancev na čelu z Ljudmilo Novak (NSi). Poslanci so večino časa razpravljali o polpretekli zgodovini, želji po reviziji in spravi.

Pieteta je globoko spoštovanje do vseh pokojnih in je temelj človeške civilizacije. Zavezuje nas, da mrtve pokopljemo ne glede na to, na čigavi strani so se vojskovali in ne glede na njihova politična prepričanja, je dejala Ljudmila Novak. Novi zakon bo zagotovil zadostno pravno podlago za nadaljnje delo evidentiranja, odkrivanja, prekopa, identifikacije, pokopa, vpisa v register grobišč in register kulturne dediščine, je utemeljila predlog.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je povedala, da vlada podpira prizadevanja predlagatelja zakona, da je treba vsem žrtvam vojnega in povojnega nasilja na ozemlju Slovenije zagotoviti dostojen pokop. Vendar veljavni zakon to že ureja. Zato je treba proučiti, ali bi bilo bolje, da se spremeni zakon o vojnih grobiščih, je opozorila ministrica.

SDS: Ne proti, a tudi ne za

V SDS so napovedali, da zakonu ne bodo nasprotovali, ne bodo pa ga podprli, saj ne rešuje temeljnih vprašanj. Zakonu so nasprotovali v poslanski skupini Desus, ker veljavni zakon o grobiščih že vse to ureja. Ne želijo, da bi s takšnimi in podobnimi zakoni še poglabljali ideološke delitve. Takšnega mnenja so bili tudi v SD in Zaabu. V Združeni levici so menili, da zakon odpira prostor revizionizmu, SMC pa je podprla namene predlagateljev, vendar niso bili prepričani, da je za to treba sprejeti nov zakon.

Člani vladne komisije za vprašanje prikritih grobišč so pred razpravo predsednika vlade Mira Cerarja opozorili, da je treba sprejeti zakon, ki bi uredil vsa tista področja, ki jih obstoječi zakon ne ureja, zato delo v skladu s standardi razvitega sveta ni mogoče. Tudi s tem bi se izognili izpostavljanju človeških posmrtnih ostankov in polemiki o krivdi.