Guverner Jazbec bi novo službo v Bruslju

Če bi guvernerju uspel kadrovski prestop v Bruselj, bo treba poiskati naslednika.

Objavljeno
19. januar 2018 17.27
Suzana Kos
Suzana Kos
Ljubljana - Guverner Banke Slovenije se je po neuradnih informacijah prijavil na razpis za novo delovno mesto v Bruslju. Informacijo smo preverjali tudi pri Boštjanu Jazbecu, ki pa tega ni želel komentirati. Prihodnji teden ožji izbor kandidatov.

Evropska komisija je z razpisom, ki se je iztekel že 22. septembra lani, iskala novega člana vodstva Enotnega odbora za reševanje (SRB), ključnega organa evropske bančne unije in enotnega mehanizma za reševanje.

Jazbec brez komentarja

Odbor, ki deluje od januarja 2015, skrbi za reševanje bank v težavah s kar najmanjšimi posledicami za gospodarstvo in javne finance. Glavne naloge odbora so priprava pravil in postopkov za reševanje bank, odločanje o njihovem reševanju in ohranjanje zaupanja trgov, priprava verodostojnih in izvedljivih shem reševanja, večja varnost bančnega sistema v Evropi, zmanjšanje stroškov reševanja, zagotavljanje ključnih koristi za davkoplačevalce, banke in bančne komitente ter uveljavljanje finančne in gospodarske stabilnosti v Uniji. Išče se tudi direktor sektorja za reševanje in pripravo načrtov za razgradnjo bank. Guverner Jazbec naših informacij, da se je prijavil na razpis za delovno mesto v Bruslju, ni želel komentirati.

Po neuradnih informacijah se je na razpis za člana odbora SRB prijavilo 47 kandidatov, odbor evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve bo prihodnji teden zožil seznam na ožji izbor, parlament pa naj bi na plenarnem zasedanju predvidoma prihodnji mesec z glasovanjem izbral novega člana odbora.