HE Brežice: nadaljujeta se gradnja in iskanje milijonov

Denar za polovico akumulacijskega jezera je zagotovljen, za zagotovitev druge polovice ima država čas do poletja.

Objavljeno
03. februar 2016 08.33
Janoš Zore
Janoš Zore

Brežice – Vrednost gradnje akumulacijskega bazena HE Brežice znaša 66 milijonov evrov. Infra in Riko sta pogodbo za prvih 4,5 milijona evrov sklenila septembra, danes je odbor vlade za gospodarstvo odobril dodatnih 35 milijonov evrov. Preostale potrebne milijone bo država, če želi ujeti za december predviden začetek testiranja elektrarne, morala zagotoviti do poletja.

Začetek poskusnega obratovanja HE Brežice je predviden septembra 2017. Eden od ključnih pogojev za dosego zastavljenega cilja je dokončanje akumulacijskega jezera do decembra letos, ko je za potrebe testnega vrtenja prvega agregata od treh predviden dvig gladine Save.

»Odbor vlade za gospodarstvo je danes sprejel poslovni načrt Infre za leto 2016. Po seji nadzornega odbora naše družbe bo v prihodnjih dneh, morda še ta teden, sledil podpis aneksa k pogodbi za gradnjo HE Brežice z družbo Riko,« je dejal Vojko Sotošek, direktor državnega podjetja Infra, ki ob spodnjesavski verigi gradi neenergetsko infrastrukturo.

»V poslovnem načrtu Infre je za HE Brežice v letu 2016 za zdaj predvidenih skoraj 35 milijonov evrov. Ta denar zadostuje za dela, načrtovana do konca maja. Če dodatnega ne bo, lahko nastanejo zamude,« pravi Sotošek in dodaja, da ob do zdaj odobrenih slabih 40 milijonih evrov letos potrebujejo še enkrat toliko denarja: »Z upoštevanjem stroškov gradnje družbe Riko, davka, projektiranja, zunanjega nadzora in drugih izdatkov vrednost investicije v akumulacijsko jezero znaša 80 milijonov evrov.«

Po današnji odobritvi poslovnega načrta bo država Infri najprej zagotovila dobre štiri milijone evrov za plačilo že izvedenih del decembra in januarja. Preostanek razlike do 35 milijonov bo država glede na zmožnosti finančnih virov (ministrstva, sklad za vode, podnebni sklad) in uresničitev načrtovanih aktivnosti Infre nakazovala postopoma.

En, dva ali trije rebalansi

»Vsa ministrstva se trudijo najti svoje rezerve,« pravi direktor direktorata za vode na okoljskem ministrstvu (MOP) Leon Behin: »Glede na rang in število ljudi, ki delujemo v tem procesu, menim, da nam bo letos uspelo zagotoviti ves potreben denar. Sredstva se bodo med letom sproti povečevala.«

Behin je na ponedeljkovi seji posavskega odbora za spremljanje gradnje spodnjesavske verige hidroelektrarn (Boštanj, Blanca in Krško obratujejo, za Mokrice zbirajo dokumentacijo) dejal, da verjame v decembrsko polnitev akumulacijskega jezera.

Direktor Infre Sotošek je, v nasprotju s preteklimi leti, ko so prejšnje vlade zelo počasi zagotavljale denar za infrastrukturo ob verigi, optimističen: »Vlada si aktivno prizadeva za iskanje dodatnih sredstev. Zaznati je pozitiven premik, vsi se zavedajo pomembnosti projekta. Pričakujemo, da bomo z rebalansom poslovnega načrta Infre za leto 2016, enim, dvema ali tremi, prišli do potrebnega zneska.«

Vsa neenergetska infrastruktura ob HE Brežice (akumulacija, pritoki, nasipi, električna napeljava, ceste …) je ocenjena na 173 milijonov evrov, od tega znašajo stroški Infre 157 milijonov evrov. Omenjena zneska bosta verjetno nižja, saj je bila ponudba Rika za gradnjo akumulacije 31 milijonov evrov cenejša od ocenjenih 97 milijonov evrov. V proračunu Slovenije 2017 je za državne ureditve v sklopu HE Brežice v letih 2017 in 2018 predvidenih 39,8 oziroma 14 milijonov evrov.

Junija preusmeritev Save

Medtem ko se je po številnih zapletih (iskanje denarja na ministrstvih in pritožbe gradbincev na razpis) gradnja akumulacijskega bazena septembra začela s tri četrt leta zamude, energetiki po 22 mesecih od začetka gradnje jezovne zgradbe sledijo časovnem roku. Čez pet prelivnih polj, tri so že opremljene z zapornicami, bodo Savo preusmerili konec junija.

»Montaža opreme bo končana predvidoma konec jeseni. Decembrskemu vrtenju prvega agregata bosta z zamikoma dveh oziroma štirih mesecev sledili vrtenji drugega in tretjega agregata,« je dejal Bogdan Barbič, direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess): »Eles vodi projekt gradnje kabelskega priključka elektrarne na elektroenergetsko omrežje. Razpis za izvajalca del naj bi bil objavljen še ta mesec, kar naj bi omogočilo pravočasno izvedbo. Zdaj ne vidimo posebnosti, ki bi lahko ogrozile zastavljene terminske roke.«

Posojil za 60 milijonov evrov

Skupaj z dvigom jezu ob krški jedrski elektrarni, kjer bo nivo Save ob polnem akumulacijskem jezeru višji za tri metre (nasipi pred Brežicami bodo visoki osem metrov), je vrednost vseh energetskih ureditev v sklopu brežiške elektrarne ocenjena na 118 milijonov evrov.

V nasprotju z državo, ki se za brežiški projekt zaradi finančnega krča noče dodatno zadolževati, je Hess najel za 60 milijonov evrov bančnih posojil.