Hekerski napad na spletno stran policije

Tarča napada je bila angleška verzija strani. Na policiji so potrdili, da ni prišlo do vdora v operativni del sistema.

Objavljeno
26. februar 2012 10.23
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Spletna stran policija.si, vendar le angleška verzija, je bila ponoči tarča hekerskega napada. Napada se je lotil heker z vzdevkom kisobran (zapisal je: hacked by kisobran), kar v srbohrvaškem jeziku pomeni dežnik.

Policija je za Slovensko tiskovno agencijo potrdila, da se je napad na spletne strani policije zgodil ponoči. »Zloraba se je zgodila na strežniku, ki je dostopen z interneta in na katerem so samo podatki, ki so namenjeni javnosti, ni pa prišlo do vdora v operativni del sistema, v katerem so operativni in drugi zaščiteni podatki,« so zapisali.

Angleška verzija spletne strani ni dostopna, na glavni spletni strani policije, ki sicer deluje normalno, tudi ni več povezave na angleško verzijo.

Policija poskuša ugotoviti sledi in posledice napada. V preiskavo je vključena tudi kriminalistična policija, ki preiskuje okoliščine suma storitve kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, za katero je zagrožena kazen zapora do dveh let, so še povedali.

Sporočilo »kisobrana«

V orodni vrstici, kjer so objavljene rubrike spletne strani policije, je napadalec pustil sporočilo polno vulgarnih in žaljivih besed, a hkrati nekaterim poslal prijazne pozdrave. Med drugim je zapisal: »Ajd me sad mučite ***, Pozdrav za ekipu sa Povšetove, Ljubim bracu Alena, Valona, Kadu in ostalu ekipu!,« itn.

Ali je tokratni napad povezan z vrsto hekerskih napadov skupine Anonymous, še ni znano.