Heliport življenja reševal že štirikrat

Velika pridobitev bolnišnice v Slovenj Gradcu: po cesti 1,5 ure, po zraku le 12 minut do ljubljanskega kliničnega centra.

Objavljeno
31. avgust 2015 23.55
Mateja Kotnik, Nedelo
Mateja Kotnik, Nedelo

Slovenj Gradec – V slovenjgraški bolnišnici so v manj kot mesecu dni, odkar so pridobili enoletno poskusno obratovalno dovoljenje za heliport, opravili štiri helikopterske intervencije. Za prevoze urgentnih bolnikov bo heliport na strehi novega prizidka na voljo v vseh letnih časih, po potrebi tudi ponoči.

Po besedah prvega moža bolnišnice Janeza Lavreta bo helioport za 70 odstotkov skrajšal prevoz urgentnih bolnikov v mariborski ali ljubljanski klinični center. Prevoz z vojaškim ali policijskim helikopterjem v Ljubljano traja le 12 do 15 minut, medtem ko je po cesti vožnja do prestolnice zaradi gneče zelo nepredvidljiva in traja od ene ure do ure in pol. Še hitreje, le v desetih minutah, pa bo helikopter iz Slovenj Gradca v Mariboru. Lavre predvideva, da bodo opravili najmanj 50 prevozov na leto, po dosedanjih izkušnjah največ za potrebe pediatrije. Edina izjema za prevoz s helikopterjem so srčni bolniki, ki potrebujejo defibrilacijo.

Vsaj ena dodatna zaposlitev

Heliport ima vsa potrebna dovoljenja tudi za pristajanje helikopterjev ponoči, urgentnim bolnikom bo na voljo v vseh letnih časih. »Tudi pozimi, saj je ploščad ogrevana. Edina ovira za pristanek helikopterja je lahko hud veter,« je pojasnil Janez Lavre in napovedal, da poleg dispečerja, ki ga bolnišnica že ima, za upravljanje heliporta iščejo še najmanj enega, morda celo dva gasilska častnika.

V slovenjgraški bolnišnici intenzivno opremljajo prostore novega urgentnega centra, ki bo začel delovati 1. decembra letos. Načrtujejo tudi nakup novega, dva milijona evrov vrednega aparata za magnetno resonanco, ki bo 4700 Korošcem, ki so zdaj morali na preiskave v Maribor ali kam drugam, omogočil, da te opravijo doma. Lavre pravi, da čakajo le še na soglasje za najem posojila za nakup aparata, od zdravstvene zavarovalnice pa pričakujejo, da jim bo za začetek odobrila 3500 preiskav na leto.

Še vedno pa ni natančno znana usoda starega kirurškega bloka. Možnosti sta dve; da ga porušijo in na njegovem mestu zgradijo nov, trinadstropen objekt, v katerem bodo ambulante ter kirurški in travmatološki oddelek, ali pa bodo s pomočjo evropskih sredstev energetsko sanirali samo nekaj nadstropij, druge pa porušili. Lavre pravi, da bo odločitev znana kmalu.