Hotel Ski na Voglu 
bo čez zimo zaprt

Zamenjava jeklenice na osrednji štirisedežnici Orlove glave, ki jo je poškodovala strela, bo očitno le manjša težava upravljavca smučišča. Precej večja je, da bo pozimi zaprt hotel Ski na Voglu, kar je za Klemena Langusa, direktorja Turizma Bohinj, škandal.

Objavljeno
30. november 2010 22.12
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Vogel – Langus je zaskrbljen zaradi ravnanja lastnika več bohinjskih hotelov (Zlatorog, Bellevue, Bohinj, Pod Voglom, Ski) družine Pačnik ali podjetja Alpinum, ki vpliva na celotno turistično območje Bohinja. Prejšnji najemnik hotela Ski, podjetje Alpe Adria turizem (AAT), ki je bilo najemnik tudi drugih hotelov v Bohinju, se je zaradi dolgov umaknilo. Novi najemnik hotela Zlatorog v Ukancu in hotela Bohinj v Ribčevem lazu je podjetje Zlatorog turizem. Zastopnik podjetja Božo Šoster je povedal, da se za najem hotela Ski z lastnikom, podjetjem Alpinum, niso dogovorili. Že več dni zaman čakamo pojasnila predstavnika podjetja Alpinum Aleša Božiča glede hotela Ski. Kot ocenjuje Šoster bi morali v obnovo tega hotela pred sezono vložiti približno pol milijona evrov. Ker so v Bohinju začeli delovati šele oktobra in ker je bila zimska sezona pred vrati, investicijska dela pa preobsežna, se za najem niso odločili, je pojasnil Šoster.

Predsednik uprave smučišča Vogel Tomaž Šumi je povedal, da ima hotel Ski približno 80 postelj in je bil običajno od božičnih praznikov do sredine marca skoraj polno zaseden, večinoma pa so v njem bivali smučarji. Zaradi zaprtega hotela na Voglu pričakujejo manjši obisk na smučišču in po grobi oceni 80.000 evrov manj prihodkov (leta 2009 so jih imeli poltretji milijon evrov in 170.000 evrov izgube). Šumi upa, da bodo smučarji spali v katerem od drugih bohinjskih hotelov.

Kljub menjavi jeklenice bodo del naprav pognali že v soboto (proga Storeč in Žagarjev graben), saj imajo več kot meter snega. Nadomestno 1300 metrov dolgo jeklenico za sedežnico že imajo na smučišču in jo bodo predvidoma zamenjali do sredine decembra, ko bodo lahko pognali še ostale naprave. Koliko jih je stala nova jeklenica, Šumi ni hotel povedati, dejal je le, da meter stane približno sto evrov, z dolžino pa se cena zamnjšuje.

Kramar: Država je ničvredna

Nov zakon o Triglavskem narodnem parku (TNP) določa, da mora država za širitev smučišča Vogel sprejeti državni prostorski načrt. Postopek se bo začel s sklepom vlade, predvidoma na začetku prihodnjega leta, pravijo v službi za odnose z javnostmi ministrstva za okolje in prostor. Povedali so še, da v začetni fazi ne morejo zagotoviti, da bo načrt sprejet v zakonskem roku enega leta, saj da gre za zahteven projekt. Tomaž Šumi je nad takšnimi navedbami ministrstva začuden, hkrati pa od države pričakuje več optimizma. Župan občine Bohinj Franc Kramar je povedal, da naj država izpolnjuje zakone, ki jih je sama sprejela, če jih ne bo, pa je ničvredna.

Novo smučišče med 
Soriško planino in Koblo

Pred dnevi je Boštjan Čokl, lastnik hotela Park v Bohinjski Bistrici, napovedal gradnjo večjega smučišča med Soriško planino in Koblo. Podrobnosti ni hotel razkriti, zamisel bo podrobneje predstavil na novinarski konferenci v prihodnjih dneh. Župan Franc Kramar pravi, da je načrt dober, a ga je treba dodelati. Če ga bodo bohinjski občinski svetniki podprli, bodo morali dopolniti občinske prostorske akte in omogočiti ureditev novega smučišča. Tudi Klemen Langus je pobudi naklonjen, saj pravi, da si je Čokl z vlaganji v vodni park in hotel v Bohinjski Bistrici že ustvaril ime uglednega investitorja.