Hrastničani bodo umazano kegljaško perilo prali javno

Občina bi 17.000 evrov dolga Kegljaškega kluba do NLB pokrila na tiho, v proračunu 2015, a za dolgom naj bi se domnevno skrivala goljufija.

Objavljeno
18. februar 2015 22.07
Miran Jerič (LDS), 6. 6. 1958, strojni tehnik
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Župana Mirana Jeriča čaka težek dan. Na seji občinskega sveta se bo moral ubraniti očitkov Liste Naš Hrastnik in v. d. predsednika Kegljaškega kluba (KK) Franca Marklja, ki je navedbe župana, da je KK najel 17.000 evrov posojila zaradi finančnih težav, označil za zavajanje. Po njegovem je pravi razlog za posojilo protipravna prilastitev dobrih 25 tisočakov iz klubske blagajne in ponarejanje listin.

Klubska tajnica Snežana Žerko, proti kateri je Franc Markelj ovadbo podal že leta 2013, je bila pred sodniki oprana suma. Sodišče je ugotovilo, da ni mogoče ugotoviti dejanskih poti izplačil.

Pranje kegljaškega perila v javnosti se je začelo zaradi predloga občinskega proračuna za letos, v katerem je občinsko vodstvo predvidelo 17.000 evrov za plačilo zapadlih obveznosti kratkoročnega posojila KK pri NLB. Župan Jerič je na spletni strani občine navedel, da so se za to odločili, da bi zavarovali društveno premoženje in ohranili dejavnost, ker da KK posojila ni mogel vrniti zaradi zmanjšanja prometa v gostinski dejavnosti in zmanjšanja sponzorskih sredstev Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH). V občinski upravi očitno upajo na podporo večine svetnikov, saj da »si nihče ne želi, da banka kegljišče zaseže in proda«.

»Vloge poslane z naslova tajnice in blaganičarke«

Franc Markelj opozarja, da brez dodatne naveze tajnice z računovodskim servisom in uslužbencem NLB KK ne bi mogel biti, kjer je: »Prihodki bifeja so bili v letih 2007-2011 po bilancah med 34 in 38 tisočaki, sponzorska sredstva RTH smo v tem obdobju prejemali v najvišjem znesku 2000 evrov na leto.« Markelj je prepričan, da je dolg do NLB posledica dveh 15.000 evrov vrednih posojil, ki ju je tajnica oziroma blagajničarka najela brez vednosti upravnega odbora (UO) in zakonitega zastopnika KK. Snežana Žerko je kot nova tajniška moč v KK prišla leta 2006.

Markelj je že junija 2011 od NLB zahteval, naj ji ukinejo pooblastila za dvig gotovine, ker je sumil, da upravnemu odboru dostavlja prirejene bančne izpiske. V istem obdobju sta na dan prišli tudi »sporni« posojili za 7000 evrov leta 2009 in 8000 evrov leta 2010, zaradi česar so v KK imenovali komisijo, ki je po besedah Marklja s pomočjo računovodske stroke pregledala poslovanje v obdobju »nove tajnice« - od leta 2006 do 2010. »Ugotovili so protipravno prilastitev 23.539 evrov in še za 3625 evrov dvigov gotovine, za katere v dokumentaciji ni bilo evidence in ne prilog,« trdi Markelj, ki je do kopij kreditnih pogodb na NLB prišel šele po več intervencijah.

»Po pregledu sem ugotovil, da podpisi niso moji. Čez nje je bil žig kluba, večina vlog za kredite - nepodpisanih - pa je bila na NLB poslana z elektronskega naslova tajnice in blagajničarke.« Ko je Markelj hotel vpogled v dokumentacijo, je ugotovil, da je poslovni račun kluba zaprt in da je NLB vložila predlog za izvršbo. To je bilo leta 2012. Kasneje je posredoval tudi Miran Jerič in se z NLB dogovoril, da bo dolg KK poravnala občina iz proračuna do maja 2015.

Markelj nadaljuje postopek proti Žerkovi

Marko Funkl z Liste Naš Hrastnik bo zaradi očitkov na Jeričev račun, da s proračunskim pokrivanjem izgube v KK ščiti določene osebe iz klubskega vodstva, in zaradi Markljeve pripravljenosti, da pride odgovarjat pred občinske svetnike, danes od Jeriča zahteval dodatno točko dnevnega reda. To mu omogoča pravilnik, zaradi transparentnosti dela občinskega sveta pa pričakuje pozitiven Jeričev odziv. Ta očitke na svoj račun zavrača in pričakuje, da bodo organi, ki preiskujejo odgovornost oseb v KK, delo opravili korektno.

Po ovrženi ovadbi Markelj v imenu KK nadaljuje postopek proti tajnici kot subsidiarni tožilec, ki vztraja, da so kreditne pogodbe, ki jih ni podpisal zakoniti zastopnik KK, nične oziroma neobstoječe. Poleg tega je pogoj za najem posojila sklep UO, ki pa ga po Markljevih navedbah ni v dokumentaciji na NLB.

Ker na ime Snežane Žerko ni javno dostopnih telefonskih številk, smo jo za izjavo o očitkih na njen račun pobarali po elektronski pošti, a nam ni odgovorila.

__________

Popravljamo članek z naslovom »Umazano perilo bodo prali javno«, ki je bil objavljen na spletni strani www.delo.si in v tiskani izdaji dnevnika Delo dne 19. februarja 2015, na njegovi 12. strani, in prikazujemo nasprotna dejstva gospe Snežane Žerko, nekdanje tajnice Kegljaškega kluba Hrastnik:

Ne držijo navedbe Franca Marklja v zvezi s poslovanjem Kegljaškega kluba Hrastnik, da brez dodatne naveze tajnice z računovodskim servisom in uslužbencem NLB KK ne bi mogel biti, kjer je; da je dolg do NLB posledica dveh 15.000 evrov vrednih posojil, ki ju je tajnica oziroma blagajničarka najela brez vednosti upravnega odbora (UO) in zakonitega zastopnika KK; da naj bi tajnica upravnemu odboru dostavila prirejene bančne izpiske; da so ugotovili protipravno prilastitev 23.539 evrov in še za 3625 evrov dvigov gotovine.

Državno tožilstvo RS je kazensko ovadbo, ki vsebuje gornje neresnične navedbe, zoper Snežano Žerko zavrglo.


Po pooblastilu gospe Snežane Žerko

Odvetniška pisarna Sluga,

odvetnik David Sluga