Hrvaško veleposlanico v Ljubljani poklicali na pogovor

Izročili so ji odgovor na hrvaški protest zaradi žice in ji predali protestno noto zaradi nezakonite plovbe v slovenskih vodah.

Objavljeno
13. januar 2016 16.29
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ljubljana − Zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo hrvaško veleposlanico v Ljubljani Vesno Terzić in ji izročilo slovenski odgovor na hrvaške protestne note zaradi žice na slovensko-hrvaški meji. Vročili so ji tudi protestno noto zaradi nezakonite plovbe hrvaške policije in hrvaškega ribiškega inšpektorja v slovenskem morju.

Kot so še sporočili z MZZ, se slovenska protestna nota nanaša tudi na poskuse ukrepanja proti slovenskim ribičem v zadnjih mesecih ter na širjenje hrvaškega školjčišča v Piranskem zalivu. Slovenija v noti protestira proti poskusom izvajanja hrvaške jurisdikcije v Piranskem zalivu in slovenskem teritorialnem morju zunaj njega ter Hrvaško poziva, naj spoštuje stanje na dan 25. junija 1991 in se izogiba incidentom.

V odgovoru na dosedanje protestne note Hrvaške pa je slovenska stran znova zavrnila vse navedbe Zagreba in ponovila, da je namen postavljanja začasnih tehničnih ovir nadzor nad schengensko mejo ter preprečitev morebitnega vstopa beguncev in migrantov zunaj dogovorjenih vstopnih točk. Poudarila je tudi, da ukrep ne prejudicira rešitve mejnega vprašanja.

Slovenija je tudi znova predlagala, naj se čim prej sestane Stalna mešana komisija po Sporazumu o obmejnem prometu in sodelovanju (SOPS) ter poudarila, da lahko morebitna vodnogospodarska vprašanja obravnava tudi Stalna slovensko-hrvaška komisija po pogodbi med Slovenijo in Hrvaško o urejanju vodnogospodarskih razmerij.

Hrvaško veleposlanico je sprejel v. d. generalnega direktorja za zadeve EU David Brozina, ki je v pogovoru posebej poudaril, da o vprašanju meje med državama poteka arbitražni postopek po arbitražnem sporazumu, ki velja kljub hrvaški nameri o odstopu od sporazuma, so še sporočili z MZZ.