Hrvaški anesteziologi ta teden v UKC Maribor

Za reševanje problematike mariborske anesteziologije so pripravljeni tako kratkoročni kot srednjeročni in dolgoročni ukrepi.

Objavljeno
23. februar 2016 14.38
S. P., STA
S. P., STA
Ljubljana − UKC Maribor bo lahko pri reševanju kadrovskega primanjkljaja anesteziologov zaposlil do osem anesteziologov iz tretjih držav. Toliko je zgornja omejitev, ki jo je postavilo ministrstvo za zdravje. Sicer pa bo menda UKC že ta teden sklenil pogodbe za sodelovanje z več hrvaškimi anesteziologi, je danes povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Kolar Celarčeva je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da naj bi se za delo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zanimalo okoli 240 zdravnikov anesteziologov iz tujine. Gre tako za zdravnike iz držav EU kot tudi iz držav nekdanje Jugoslavije. Prevladujejo menda ponudbe zadnjih.

Medtem ko zdravniki iz držav EU ne potrebujejo posebnega dovoljenja za delo v Sloveniji, pa določene omejitve za Hrvaško v tem trenutku še veljajo.

Za reševanje problematike mariborske anesteziologije so pripravljeni tako kratkoročni kot srednjeročni in dolgoročni ukrepi. Kratkoročni vključujejo iskanje zdravnikov za trenutno premostitev kadrovskega primanjkljaja, poleg tega bo letos predvidoma končalo specializacijo pet anesteziologov v UKC Maribor.

Ministrica kršiteljev ne bo kaznovala

Ministrica je danes tudi opozorila, da problem pomanjkanja anesteziologov v Sloveniji ni nov, ampak so se od leta 2007 z njim ukvarjali trije ministri pred njo. Poleg tega se s tem problemom soočajo tudi v drugih evropskih državah, zato so se ponekod odločili, da del nalog anesteziologov prenesejo na diplomirane medicinske sestre.

Takšen prenos dela so leta 2012 predlagali tudi razširjenemu strokovnemu kolegiju za anesteziologijo, a je bil predlog zavrnjen, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu Sandra Tušar.

Problem mariborske anesteziologije je februarja obravnaval tudi zdravstveni svet in pozval razširjena strokovna kolegija za anesteziologijo ter za kirurgijo, naj na podlagi praks iz tujine pripravita predloge, kako bi reševali problem pomanjkanja anesteziologov. Predlagane rešitve bo zdravstveni svet obravnaval še v marcu.

Na vprašanje, ali bo terjala odgovornost za razmere v UKC, kjer zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadajo operacije, je ministrica dejala, da je to v pristojnosti sveta UKC. Je pa dejala, da s stanjem v UKC Maribor ne more biti zadovoljna, »dokler ne bodo zadeve normalno tekle«.

Prevetritev svetov zdravstvenih zavodov

Še ta teden pa se bo predvidoma prvič sestal svet UKC Maribor v novi sestavi. Vlada je namreč pred kratkim zamenjala predstavnike ustanovitelja v svetu bolnišnice. A po ministričinih besedah zamenjava ni povezana s problematiko anesteziologije v UKC, pač pa z napovedjo Kolar Celarčeve ob prevzemu mandata, da bo prevetrila svete zdravstvenih zavodov in vanje imenovala bolj kompetentne ljudi.

Kolar Celarčeva je na današnji novinarski konferenci tudi potrdila, da so iz UKC Ljubljana prejeli strategijo prihodnosti programa otroške srčne kirurgije. Dejala je, da bo strategijo obravnaval zdravstveni svet v marcu, nato jo bodo predstavljali javnosti.

Ministrica je pred kratkim tudi dobila odločitev inšpektorata za javno upravo glede izplačevanja nadur v. d. generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana Zlati Štiblar Kisić v času, ko je bila pomočnica direktorja. Ministrica je dejala, da bo poročilo pozorno prebrala. Sicer pa se še ni odločila, ali bo vladi predlagala imenovanje Štiblar Kisićeve za polni mandat ali ne.