»HSE in SDH - voza, ki peljeta v pogubo«

Protest v Tetu se stopnjuje, delavci so na svojem dvorišču simbolno zažgali »voz«, ki vodi v pogubo.

Objavljeno
03. november 2014 12.51
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje - Slovenska energetika je pred stavko. Kako obsežna bo, bo znano v sredo, po stavkovnem odboru Sindikata dejavnosti energetike (SDE). Gotovo se bodo k njej prvi zatekli delavci Termoelektrarne Trbovlje (Tet), ki so generalnemu direktorju Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) Blažu Košoroku in Mateju Pircu iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) na tovarniškem dvorišču danes postavili svojevrsten »spomenik«: odsluženega opla, ki pa je, simbolično, končal v ognjenih zubljih.

»Glede na to, kako upravljata Tet in hčerinske družbe v skupini, sta HSE in SDH paradržava, voza, ki slovensko energetiko peljeta v pogubo«, so »požar« na svojem dvorišču pred sestankom predstavnikov sveta delavcev HSE in stavkovnega odbora SDE pojasnjevali delavci Teta.

S sežigom »voza« so po tednu dni stopnjevali pritisk na HSE, na upravljavca državnega premoženja SDH in na vlado, s sindikatom pa so se razšli, ne da bi poenotili stališča, kakor je za Delo povedal Aleš Žagar, predsednik sindikata Teta: »Predlagali smo splošno stavko slovenske energetike, ker smo prepričani, da le skupaj lahko ustavimo 'voz pogube'. Če soglasja ne bo, bomo stavkali sami.«

Ogenj na dvorišču Teta je bil tudi resno opozorilo vladi Mira Cerarja, ki ob dogajanjih v Zasavju vztrajno molči in ne odgovarja na prošnje zasavske politike, naj vsaj poskuša ustaviti drvenje zasavskega gospodarstva v propad in prisluhne argumentom Teta, po katerih ima ta možnost, da obratuje po mehanizmu CRM do leta 2020. Določeni lobiji hočejo energetiko uničiti, državi pa manjka strategije, je prepričan Aleš Ocvirk, član izvršnega odbora sindikata Teta.

Čakajoč na plače 
in vladne predstavnike

Čez teden dni, 10. novembra, v Tetu ne pričakujejo le plač, ki po zagotovilih direktorja Francija Blazneka bodo, ampak tudi vladne predstavnike z odgovori na vsa temeljna vprašanja slovenske energetike, še posebno o uvozu elektrike, ki bo potreben, če bo država zaprla vse proizvodne objekte. »Za preprodajalce cena ne bo pomembna. Plačevali jo bomo tako in tako vsi,« je dejal Ocvirk.

Branko Sevčnikar, prvi sindikalist v energetiki, je danes iz Zasavja po treh urah odbrzel v Šaleško dolino. O krivdni razrešitvi direktorja Teša Petra Dermola je za Delo dejal: »To je Košorokov slog, slog njegovega nestrokovnega in netransparentnega delovanja. A v tej 'energetski igri' ni sam; jasno je, da tudi nadzorniki in SDH podpirajo tako ravnanje.«

Očitno so se začeli prebujati tudi v zasavskih energetskih sindikalnih vrstah. SDE so delavci Teta namreč očitali, da je bil do zdaj v svojih stališčih premehak. Sevčnikar se ne strinja: »Vedno smo bili konstruktivni. Partnerjem, energetski zbornici in vladi smo se trudili predstaviti argumente in stališča, a očitno neuspešno, zato bo treba poseči po bolj konkretnih metodah sindikalnega delovanja.« Na vprašanje, ali je to splošna stavka v energetiki, se je Sevčnikar le nasmejal, rekoč, da se je treba pustiti presenetiti.