Hudičevi kotli osvajajo Slovenijo

Z ljubiteljskim gojenjem čilijev se množijo ponudniki pekočih izdelkov in festivali.

Objavljeno
22. september 2016 13.23
Čokoladni čili
Brane Piano
Brane Piano
Šmarje pri Jelšah − Julija so imeli v Beltincih že tretje leto zapovrstjo Chilijado, v Ljubljani pri Lepi žogi je bil to soboto drugi Čili festival, to soboto bo Čiliada − festival čilija in pekoče hrane v Izoli, v nedeljo pa bo v Šmarju pri Jelšah še menda največji in že drugi Pravi čili festival.

Matic Vizjak iz Društva ljubiteljev čilija Slovenije, ki organizira festival v Šmarju, je prepričan, da je njihov festival največji, saj ga je že lani ob prvi izvedbi obiskalo skoraj štiri tisoč ljudi. Podobno kot na drugih festivalih se bodo v nedeljo tudi v Šmarju pri Jelšah prijavljeni lahko pomerili v kuhanju chillija con carne na »državnem prvenstvu za hudičev kotel«, kakor so tekmovanje imenovali. Zatem bo župan Stanko Šket, ki bo tudi v komisiji za izbor najboljšega chillija con carne, festival odprl, komisija pa se bo lotila pokušanja jedi iz kotlov. Glavni sodnik bo Sašo Križman, sicer prvak Avstrije in Nemčije v kuhanju te pikantne jedi.

Posebej zaradi nedeljskega festivala, kjer bo imel predavanje, v Slovenijo prihaja dr. Claudio Dal Zovo, eden vodilnih svetovnih botanikov, ki proučuje rod čilijev, in predsednik največje svetovne banke semen čilijev. er na področju divjih čilijev in odkrivanja zgodovine in genskega zapisa čilijev.

Že lani je na festivalu največ pozornosti obiskovalcev pritegnilo »državno prvenstvo za zlati habanero«, ki ga bodo letos ponovili. Gre za tekmovanje, kdo lahko poje najbolj pekoč čili. Zatem bodo izbrali še letošnjo čili kraljico Slovenije.

Glede ne to, da se na slovenskih festivalih čilija praviloma pojavljajo isti pridelovalci čilijev ter izdelkov iz njih, ki jih je sicer vsako leto več, se bodo mnogi morali v noči s sobote na nedeljo iz Izole odpraviti v Šmarje pri Jelšah. A Vizjak pravi, da kljub temu pričakujemo 33 stojnic pekoče in nepekoče hrane, poskrbljeno pa bo tudi za tiste, ki imajo raje kaj sladkega.

»Prišli bodo vsi slovenski proizvajalci čili omak, dva sirarja, kmetije z drugimi zanimivimi pikantnimi izdelki, dva ponudnika ročnih spretnosti na temo čilija. Letos prvič dobimo tudi razstavljavce iz Madžarske, Avstrije in dva iz Hrvaške. Spet bomo imeli čili pivo in prvič tudi čili vino,« napoveduje Vizjak.