Hujše poškodbe, kot so mislili

V krški jedrski elektrarni so poškodovani trije od 121 gorivnih elementov, vzroka okvar še ne poznajo.

Objavljeno
12. oktober 2013 15.22
*lvi* JEK
Janoš Zore, Krško
Janoš Zore, Krško
Krško – Na treh gorivnih elementih od 121, ki so jih med remontom v krški jedrski elektrarni (Jek) iz reaktorja premestili v bazen za iztrošeno gorivo, so na zgornjem delu odkrili mehanske poškodbe. Za okvare, nastale v zadnjem 18-mesečnem gorivnem ciklu, so v Krškem vedeli, ne pa tudi, da so te tako velike.

Manjše težave s tesnjenjem goriva so se v Jeku pojavile že leta 2011. A mejna vrednostjo za puščanje goriva je bila prvič presežena v 26. gorivnem ciklu, ki se je začel 26. maja 2012 in se z začetkom letošnjega remonta končal 30. septembra.

»Na meritvah specifičnih aktivnosti primarnega kroga smo ugotavljali manj kot triodstotno odstopanje od dovoljenih vrednosti, kar je minimalno,« je dejal predsednik uprave Jeka Stane Rožman: »To je nakazovalo, da moramo med remontom natančno pregledati vse gorivo in da lahko pričakujemo manjše poškodbe. To smo tudi storili in te poškodbe so po današnjem vedenju večje, kot smo pričakovali.«

Rožman je danes v pogovoru z novinarji razložil, da bodo vsi pregledi goriva in drugih konstrukcijskih delov reaktorja končani predvidoma v ponedeljek. Uprava družbe bo nato morebitne potrebne ukrepe pripravila skupaj z dobaviteljem opreme, ameriškim Westinghousom. Ali bo predvideni čas remonta (35 dni) treba podaljšati, zdaj še ni znano.

Med letošnjim remontom načrtujejo zamenjavo 56 gorivnih elementov. Poškodovanih ne bodo popravljali, v sredico bodo vrnili le brezhibne. Podobne okvare so bile tudi v preteklosti, le da so bile poškodbe takrat v primerjavi s sedanjimi neznatne.

Med možnimi vzroki za nepravilno delovanje je prvi mož Jeka omenil šibko točko iz časa izdelave goriva, napako na kakšnem izmed konstrukcijskih delov reaktorja in vibracije gorivnih palic zaradi kroženja hladilnega medija (voda) skozi reaktor. »Vpliva na okolje ni bilo nikakršnega,« je dejal Rožman: »Obratovalne razmere so bile vseskozi normalne.«

Če gorivna palica ne tesni, radioaktivne snovi uhajajo v vodo primarnega kroga (teče skozi reaktor in uparjalnika, kjer ogreva sekundarni krog). Ta voda se filtrira z namenom, da ni izpustov radioaktivnih delcev v vodo sekundarnega sistema, ki poganja turbino.