Humanitarci ne morejo nadomestiti politike

Poziv k sistemskim rešitvam: Humanitarno društvo Adra Slovenija začenja z zbiranjem sredstev za begunce, ki te dni zmrzujejo v Grčiji.  

Objavljeno
23. januar 2017 16.35
ADRA
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana - Na pobudo Delove osebnosti leta 2015 Jureta Poglajna, je društvo Adra Slovenija začelo akcijo Ogrejmo jih, s katero zbira denar za nakup toplega termo spodnjega perila za begunce, ki te dni zmrzujejo na grških tleh. V društvu so pozvali tudi k iskanju sistemskih rešitev za reševanje begunske krize.

Ne želimo si zatiskati oči pred podobami ljudi, ki zmrzujejo na evropskih tleh, je zbranim dejala predsednica društva Adra Maja Ahac, zato zanje že nekaj dni zbirajo denar. V petek so v Grčijo nakazali 5781 evrov, do včeraj pa so s sms sporočili nabrali še 6430 evrov, ki jih bodo prav tako namenili prezeblim v begunskem kampu Nea Kavala Polykastro blizu Soluna.

                                   Jure Poglajen, Delova osebnost leta 2015. Foto: Blaž Samec/Delo

Jure Poglajen, humanitarec iz Adre Slovenija, ki se je avgusta leta 2015 odpravil na Lezbos pomagat beguncem in v domovini zanje zbral deset ton pomoči, je dejal, da je v okolici Soluna več kot 20 kampov, v katerih so ujeti večinoma otroci in ženske. Živijo brez vode, ogrevanja in elektrike, takšni slabi pogoji pa so zahtevali že prve žrtve.  

Po besedah Iva Vajgla, evropskega poslanca (Alde), bi se morali ukvarjati tudi z vzroki, ne zgolj s posledicami te humanitarne krize. »Začela se je z uničevanjem suverenih držav, vojno v Iraku, egoizmu geostrategije ter napačnimi odzivi Evropske unije na arabsko pomlad. Danes se ukvarjamo s posledicami vojn, ki so bile onkraj Mediterana. Bojim se, da se lahko zgodi, da se bomo ukvarjali s posledicami spopadov in vojn na evropskih mejah in na evropski celini.« Vlado je zato pozval, naj se sooči z novimi realnostmi in se začne nanje odzivati.

                                Ivo Vajgl, Danilo Türk, Maja Ahac in Jure Poglajen. Foto: Blaž Samec/Delo 

Da gre pri krizi tudi za vprašanje sistemske ureditve, je dejal tudi Danilo Türk, nekdanji predsednik republike, ki je spomnil, kako nepripravljeni smo in kako pomanjkljiv je sistem pomoči znotraj Unije. »Politika ni dobro politika, če se omeji samo na humanitarnost. Humanitarci ne morejo nadomestiti kakovostne politike.« Adrino delo je sicer pohvalil, saj je hitro sposobna reševati krizo tam, kjer je to najbolj potrebno.

                                                  Milan Jakopovič. Foto: Blaž Samec/Delo

Na tiskovni konferenci, ki sta se je udeležila še grški veleposlanik Nikolas Protonotarios in Delova osebnost leta 2016 Miran Jakopovič, so pozvali k sistemskim rešitvam tako na slovenski kot na evropski ravni. Dokler jih ne bo, pa bodo podpirali akcije kot je Ogrejmo jih, saj želimo sporočiti pozabljenim, da niso pozabljeni.