Humanitarne organizacije za danes iščejo več prostovoljcev

Rdeči križ prosi za odeje, plenice, otroške stekleničke, grelce za pripravo mleka ali čaja. Iščejo tudi prostovoljce.

Objavljeno
20. september 2015 13.01
Posodobljeno
20. september 2015 13.01
RK Begunci
Delo.si
Delo.si
Dodatno pomoč potrebuje ADRA, danes od 17. ure dalje, in sicer ekipe po 4-5 članov, ki delajo 4 ure. Potrebna bo fizična pomoč pri postavljanju šotorov, druga logistična pomoč, pa tudi pomoč pri deljenju hrane, so sporočili iz organizacije.

Zbirna točka v Ljubljani na Slovenski filantropiji je danes ob 15.00 uri in 18.00 uri. Sodelovanje lahko potrdite na 041 654 726 s SMS-om, imenom in priimkom ter sporočite, ali imate lasten prevoz oz. kdaj želitena pot.

Slovenska filantropija v sodelovanju s Civilne zaščite (CZ) Ljubljana išče 6-10 prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni dežurati v ljubljanskih namestitvenih kapacitetah od 16. do 22. ure in od 22. ure do 6. ure zjutraj. Naloga prostovoljca bi bila pomoč CZ pri koordinaciji. Sodelovanje potrdite na e-mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. z naslednjimi podatki: ime, priimek, kolikokrat na teden ste pripravljeni, in kateri termin vam ustreza.

Humanitarne organizacije tudi danes nadaljujejo z zbiranje pomoči za prebežnike. Nujno potrebujejo:

  • HRANO: mesne konzerve brez svinjskega mesa, trajno mleko, hrano za otroke, suho trajno hrano, ki ne potrebuje priprave, zapakirano suho sadje, oreščke, sadne in žitne ploščice, ribje konzerve.
  • VODO: izključno v plastenkah, najbolje 0,5-literskih.
  • HIGIENSKE PRIPOMOČKE: toaletni papir, plenice za otroke, higienske vložke, potrebščine za moško higieno (pena za britje in britvice), vlažilne robčke, robčke za dezinfekcijo rok, mila, zobne paste, zobne ščetke, papirnate brisače in robčke.

Na spletni strani naše vlade poročajo, da največji del prostovoljskih pobud koordinirajo:

Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije (RKS) je na Obrežju postavil še en šotor za pomoč beguncem, je za STA danes povedala tiskovna predstavnica RKS Mirjana Jarc. Prostovoljci RKS so najbolj dejavni na mejnih prehodih Obrežje in Rigonce, na terenu jih je okoli 300.

RKS po njenih besedah še naprej najbolj potrebuje vodo, toplo hrano, sadje in energetske napitke za pomoč beguncem. »Na mejnem prehodu Obrežje in v sprejemnem centru v Brežicah pa bomo zelo veseli odej, otroških plenic, otroških stekleničk, mleka v prahu, grelcev za vodo za pripravo tega mleka ali čaja,« je povedala Jarčeva. Dodala je, da tisti, ki želijo pomagati, lahko te stvari prinesejo danes v sprejemni center v Brežicah ali od ponedeljka dalje na eno od 56 območnih združenj RKS po Sloveniji.

Rdeči križ sicer nadaljuje z zbiranjem pomoči. Centri, kamor je mogoče oddati zbrano pomoč, so danes odprti do 15. ure. Samo v glavnem zbirnem centru v Ljubljani so v soboto zbrali več kot tono pomoči.

Akcija zbiranja je v Ljubljan potekala na lokacijah:

RKS OZ Ljubljana - humanitarni center, Tržaška 132 (dostop s Fajfarjeve),
Četrtna skupnost Črnuče, Dunajska 367,
Četrtna skupnost Polje, Polje 12,
Četrtna skupnost Bežigrad, Vojkova 1,
Četrtna skupnost Šiška, Ljubljanska 19a,
Krajevna organizacija RK Velike Lašče, v prostorih Občine Velike Lašče, Levstikov trg 1, Velike Lašče,
Krajevna organizacija RK Podpeč Preserje, v prostorih Zadružnega doma, Jezero 21, Podpeč,
Krajevna organizacija RK Medvode, v prostorih Zdravstvenega doma.

Slovenska karitas

Pomoč za begunce zbirajo tudi na Slovenski karitas, in sicer v naslednjih centrih:

  • Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor.
  • Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec.

Obe skladišči sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

  • Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč (Odprt vsak delavnik od 10. do 18. ure ter ob sobotah dopoldne od 9. do 12. ure).

Tudi Karitas vabi vse, ki bi hoteli pomagati, naj se javijo kot prostovoljci. Kot pišejo na svoji spletni strani, svojo pripravljenost za pomoč pri zbiranju in razdeljevanju hrane, oblačil in druge pomoči sporočite najbližji škofijski Karitas.

Slovenska filantropija

Za pomoč prebežnikom skrbi tudi Slovenska filantropija. Kaj potrebujejo in kje, lahko spremljate na njihovem facebook profilu. Za zdaj iščejo predvsem prostovoljce.

Interaktivna grafika pomoči beguncem

Na Delu smo pripravili interaktivni zemljevid - v njem smo označili kraje, kjer lahko oddate materialno pomoč za begunce.